HEFTIČNJAK: To što Evropa radi sebe otvara pregovore, ne znači da to neće donijeti dobro i BiH

heft250

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je najava otvaranja pregovora BiH sa EU. Evropska komisija je to preporučila, a Evropsko vijeće treba dati konačno odobrenje 21. marta. Šta to znači za našu državu? 

Evropska komisija je i formalno preporučila otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Ipak, konačnu odluku o tome donosi Vijeće EU, odnosno lideri država i vlada zemalja članica, a odluka će biti donijeta na samitu koji je zakazan za 21. i 22. mart u Briselu. Ta odluka mora biti jednoglasna, a pojedine zemlje još nisu na čisto, poput Nizozemske i Danske, ali dosada se nikada nije desilo da Vijeće postupi drugačije od preporuke Evropske komisije. E sad, samo naivni mogu tvrditi ili pomisliti da EU to radi zbog toga što je BiH usvojila dva-tri zakona, a ne zbog ozbiljnih geopolitičkih promjena u Evropi nakon agresije Rusije na Ukrajinu i ne baš tako dobrih predviđanja u kom smjeru taj rat ide. Dakle, radi se o čistoj političkoj odluci, kao što je svojevremeno bila i odluka da se prime zemlje nekadašnjeg istočnog bloka, pa i da se otvore pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom. To je čista politika, praćena naravno izjavama koji pokušavaju da prikriju stvarne motive i interese. 

 

Vlast u BiH citira predsjednica Evropske komisije Ursulu von der Leyen, koja je izjavila da je BiH ''uradila više u posljednoj godini nego u prethodnih 10'', što je naravno šuplja. To Ursula ne govori zbog Dine, Neke i Forte, nego zbog sebe, pravdajući da je i ona nešto uradila, a uskoro idu i EU izbori... Da, jasno je da EU otvara pregovore sa BiH zbog politike, zbog Ukrajine i mogućih interesa drugih aktera koji mogu ovladati stomakom Evropske unije, a što je zapadni Balkan. Opet, ovi iz SDA i DF-a Evropu stavljaju u jednu negativnu konotaciju, ali to što EU otvara pregovore zbog sebe, ne znači da to neće otvoriti brojne šanse i za Bosnu i Hecegovinu i tu ovi Bakirovi i Željkovi pratioci griješe. EU je jedina prava prilika za ovu zemlju i tu nema alternative. Dobro je da nam se interesi podudaraju, a Evropa je bila i ostat će licemjerna – to smo najbolje osjetili u ratu. 

 

Bezbjedonosna prijetnja iz Ukrajine je ozbiljna, geopolitička previranja se vrlo brzo događaju, a Bosna i Hercegovina jeste neuralgična tačka koju treba na vrijeme ubaciti u evropski voz. E sad pitanje je koliko će proces pregovaranja trajati, ali nekako će se opet većina stvari svesti na političku odluku, kako je uostalom bilo i sa Bugarskom i Rumunijom. Ono što je dobro, u svim tim okolnostima, za ljude poput Dodika i Čovića neće biti mjesta, dok je Bakir Izetbegović već izbačen iz priče, što dakako preko noći neće izmijeniti unutrašnja trvenja, ali taj geopolitički lonac u kojeg nas se trpa dobra je stvar za državu i kakve takve reforme koje će pomoći društvu. Realno, ovo što nam se dešava, ne dešava se zbog Dine, Neke i Forte, ipak je to do geopolitike.