Sutra počinje izborna kampanja u BiH: CIK poslao poruku političarima

cik
Na konferenciji za medije Centralne izborne komisije (CiK) Bosne i Hercegovine, član ove komisije Suad Arnautović na danasnjoj konferenciji promovirao je online kurs za najširi krug članova biračkih odbora, za posmatrače na izborima, medije i birače u BiH. Ovo je svojevrsna obuka za sve na birackim mjestima.

 

Ovaj kurs je besplatan i dostupan je na web stranici obuke.izbori.ba.

"Ovo je značajan korak zbog dostupnosti široj javnosti, ali značajan je i sa zdravstveno-epidemioloških preporuka na izborima u vrijeme pandemije", kazao je Arnautović.

Istakao je da je za ove lokalne izbore potrebno imenovati 52.000 članova biračkih odbora i njihovih zamjenika.

Predsjednik CiK-a Željko Bakalar najavio je da sutra počinje predizborna kampanja i traje do 14. novembra, osnosno do dana izborne šutnje.

Kako je naveo, na lokalnim izborima sudjeluju 543 politička subjekta.

"3.283.194 osobe su upisane u Centralni izborni popis u svim jedinicama u BiH", rekao je Bakalar.

Za predizbornu kampanju je naveo da je, prema Izbornom zakonu, to vrijeme kada političke stranke i kandidati predstavljaju svoj program.

"Ova kampanja je posebna jer se po prvi put odrzava u vrijeme pandemije te ih molimo da se pridržavaju propisanih epidemioloskih mjera koje su trenutno na snazi", dodao je on.

Pozvao je sve političke subjekte i druge učesnike izbornog procesa da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije i da na fer način koriste izbornu kampanju.

Napomenuo je da CIK ima pravo da kazni novčano svakog ko krši Izborni zakon u vrijeme kampanje, najviše s 10.000 KM, a može i da ukloni ime kandidata s liste ili poništi ovjeru političkog subjekta.

Govorio je i o finansiranju izborne kampanje. Maksimalni dozvoljeni iznos za finasiranje troškova je da se broj birača u svim jedinicima u kojima su politički subjekti prijavljeni na izborima pomnoži sa 30 pfeninga.

CIK će dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve do potvrđivanja rezultata i prosljeđivati nadležnim tužilaštvima, istakao je danas predsjednik CiK-a.

Istakao je da je do sada jedino reagovalo Tužilaštvo Brčko distrikta na prijave o pokušaju izbornih prevara.