Sve je isto samo Incka nema: Kad te brane HNS i Dodik onda je jasno na čijoj si strani!

asd
Iz Hrvatskog narodnog sabora danas su se oglasili povodom, kako kažu, "sveopćih napada" na novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U saopćenju HNS-a navode da "sveopći napadi koji su uslijedili na visokog predstavnika nakon što je javno istakao otvoreno političko pitanje navodnog preglasavanja i diskriminacije Hrvata u BiH ogolila je bošnjački nacionalizam do kosti".

Odbrani Schmidta priključio se i Milorad Dodik, koji do danas nije priznavao legitimitet visokog predstavnika, a do sada je uputio najteže uvrede za Schmita. To je išlo do te mjere da mu ime nije htio izgovarati nazivajući ga Šulc!

Nakon što su HDZ i SNSD ujedinjeno krenuli u odbranu Schmidta iz OHR-a je stiglo pojašnjenje, tačnije odbrana u smislu da Schmidt ne zauzima ničiju stranu. Ali odbrana od strane HDZ-a i SNSD-a jasna je poruka da je Schmidt itekako zauzeo stranu.

“Visoki predstavnik nije stao ni na čiju stranu, a predložio je da se zajednički radi kako bi se na vrijeme započeli razgovori o zakonu ili izmjenama zakona, prije održavanja izbora 2022. godine. Visoki predstavnik poziva zakonodavna tijela u BiH da provedu preporuke ODIHR/GRECO -a i Venecijanske komisije i prezentiraju paket izbornih reformi koji je u skladu s demokratskim principima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava i odlukama Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore. Svaki zakon treba poštivati principe Općeg okvirnog sporazuma za mir”, kazali su iz OHR-a.

Kasno Marko na Kosovo stiže

Koliko godi ušima etnonacionalnih vođa ono što je Schmidt kazao u vezi Komšića najbolje oslikava reakcija HNS-a. Reakcije na neprimjerene izjave novog visokog predstavnika nazvali su "histerijom", koja se prema njihovom mišljenju podigla u posljednja tri dana i, kako navode, pokazuje u kakvom društvenom vakuumu se Bosna i Hercegovina danas nalazi i ko je, prema njihovom mišljenju, uzrok najvećih podjela koje su danas vidljivije nego ikada.

Ne vide oni, i neće da vide da vakuum ne pravi Željko Komšić, već upravo njihov Dragan Čović koji je danas u Zagrebu razgovarao s Milanovićem, Plenkovićem....i inim drugim o Izbornom zakonu BiH!?

Tu se pravi vakuum. Tu nastaju problemi.  Jer je potpuno nejasno po kojem osnovu predsjednik Hrvatske razgovara sa liderom HDZ BIH o izbornom zakonu BIH? Ne bi li predsjednik Hrvatske trebao da priča o Izbornom zakonu Hrvatske?

Stoga bi Christian Schmidt morao što prije shvatiti pravo stanje u našoj zemlji, pa i ako ide u Beograd sutra, kako najavljuju mediji, tamo neće moći pronaći rješenje.

Samo Parlamentarna skupština BiH može donijeti novi Izborni zakon ili Schmidt eventualno nametnuti ga. To nikako ne može Beograd ili Zagreb, iako se vode još dogovorom iz Karađorđeva. To više ni ne kriju, već razvlače pamet građanima BiH, kako onim koje svojataju tako i Ostalim koji sanjanju BiH kao zemlju civiliziranih vrijednosti, jednakih prava za sve, gdje će birati ljudi po sposobnostima, a nikako nacionalnim odrednicama.

Etnonacionalni programi i vođe doveli su nas na rub provalije. Od dna nas dijeli korak ili dva. Christian Schmidt može mnogo pomoći u tome. Ili da spasi stvari ili da nas gurne ka dnu.