Takmičenje u hifzu Kur’an-i Kerima: Hamza Kanurić, učenik Medrese Cazin, drugi na nivou BiH

Home

Takmičenje u hifzu Kur’an-i Kerima: Hamza Kanurić, učenik Medrese Cazin, drugi na nivou BiH


U nedjelju, 17. septembra, u velikoj sali nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održan je program manifestacije svečanog zatvaranja 12. takmičenja u hifzu Kur’an-i Kerima.

Organizatori ovogodišnjeg takmičenja iz hifza Kur'ana, održanog od 16. do 17. septembra 2017. godine, su, kao i u prethodnim navratima, Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta i Fondacija „Hifz Časnog Kur'ana“ u saradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i kerima iz Džedde.

Na takmičenju je učestvovalo 36 prijavljenih takmičara.

U subotu, 16. septembra, održano je takmičenje iz kategorija IV, III i II, tj. 5, 10 i 20 džuzeva, dok je nedjelja bila rezervisana za najtežu kategoriju iz hifza cijelog Kur'ana sa komentarom prvih pet džuzeva. 

Ove godine takmičenje se održalo u sljedećim kategorijama:

I – hifz cijelog Kur'ana sa komentarom prvih pet džuzeva,

II – hifz 20 džuzeva,

III – hifz 10 džuzeva (ili 7 krugova), 

IV – hifz 5 džuzeva (ili 4 kruga).

hamza

Medresu "Džemaluddin ef. Čaušević" iz Cazina predstavljao je učenik trećeg razreda, Hamza Kanurić, koji je osvojio visoko drugo mjesto u kategoriji hifz 20 džuzeva.

Kanurić je osnovnu školu završio u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, gdje je prije osmog rođendana okončao učenje Kur'ana napamet. U dvanaestoj godini je dobio idžazetnamu za Hafsov rivajet. Njegov muhaffiz je bio hfz. Mehmed Kudić, profesor Cazinske medrese.

Na kraju takmičenja pobjednicima i najbolje plasiranima uručene su vrijedne nagrade, a ovaj događaj još jednom je pokazao da u BiH ima veliki broj hafiza i da se Allahova riječ na ovim prostorima čuva u srcima, što je u svom obraćanju istakao i član komisije kurra, hafiz šejh Osman Sidiki.


(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Sat, 23/09/2017 - 08:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top