TRAŽE 15.000 KM / Porodica Izetbegović tužila Dodika zbog klevete o Aliji Izetbegoviću

Home

TRAŽE 15.000 KM / Porodica Izetbegović tužila Dodika zbog klevete o Aliji Izetbegoviću


Bakir Izetbegović i njegove sestre Lejla Akšamija i Sabina Berberović tužile su predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika zbog klevete na račun prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.

Advokat porodice Izetbegović Dražen Zubak za Radiosarajevo.ba je kazao da su Izetbegović, Akšamija i Berberović Općinskom sudu u Sarajevu dostavili tužbu za klevetu. Oni u okviru odštetnog zahtjeva za naknadu nematerijalne štete, kao prvi nasljednici Alije Izetbegovića traže ukupno 15.000 KM.

"Članovi porodice Izetbegović su podnijeli tužbu radi naplate štete zbog klevete koju je izrekao Milorad Dodik, a tiče se uloge Alije Izetbegovića u Drugom svjetskom ratu. On je 13. augusta ove godine, komentirajući početak snimanja serije o životu Alije Izetbegovića, kazao da je Izetbegović bio 'poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu", rekao nam je Zubak.

Dodao je kako se Dodik komentirajući Izetbegovićevu ulogu, osvrnuo i na lokaciju na kojoj su snimani kadrovi serije koju producira TRT, u Tarčinu kraj Sarajeva, kada je kazao da su Srbi "zatvarani, šikanirani i da su tu umirali.

"Tužba kao predmet se na nalazi na Općinskom sudu u Sarajevu. Dodik je mora primiti, očitovati se i onda čekamo da sud zakaže ročište, odnosno da krene suđenje", izjavio je advokat porodice Izetbegović.

Dodik će na sudu morati dokazivati svoje izjave koje se tiču Alije Izetbegovića, naveo je advokat.

Podsjećamo da seriju o Aliji Izetbegoviću na lokacijama u Bosni i Hercegovini za tursku nacionalnu televiziju TRT od početka augusta snima turska produkcijska kuća Sancak Medya, a režiju potpisuje bh. režiser Ahmed Imamović.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Tagovi
Objavio: Čet, 05/10/2017 - 11:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top