Tri razloga zbog čega roditelji ne vakcinišu dijete

Home

Tri razloga zbog čega roditelji ne vakcinišu dijete


Prošle zime kada su se pojavila 147 slučaja osipica u sedam američki država zajedno sa Kanadom i Meksikom, roditelji su bili iznervirani, dijelom zbog toga što je počelo u Disneylandu u Kaliforniji. Moglo je biti mnogo gore da nema vakcina protiv ospica. Da nema vakcina svake godine bilo bi najmanje 4 miliona slučajeva u SAD-u. Prije nego što je vakcina stigla 1963. godine, gotovo svi su dobili bolest u djetinjstvu, u prosjeku je umrlo 440 djece godišnje u prethodnom desetljeću. Srećom, danas između 80 i 90 posto djece dobiva najviše vakcina. U nekim regijama u SAD-u sve veći broj roditelja su protiv toga. Zbog čega ?

Dezinformacija o vakcinama također pridonosi anksioznosti. Zabluda da bi vakcina protiv ospica-zaušnjaka-rubeole(MMR) moglo uzrokovati autizam, zadržalo se u mislima nekih roditelja više od desetljeća unatoč više od desetak studija koje nisu pokazale nikakve veze između njih.

Ljudi se možda boje letjeti više od vožnje jer je vožnja uobičajena i poznata, ali vožnja je daleko opasnija. Vakcinisanje djece da bi ih zaštitilo od bolesti koje ugrožavaju život može uzrokovati blage kratkotrajne nuspojave kao što su crvenilo i oteklina na mjestu ubrizgavanja, groznica i osip. 

Čak i sa malim rizikom, neki roditelji i dalje mogu biti zabrinuti i to ima smisla. Rijetko čujete od stručnjaka za vakcinu : često postoji element istine roditeljskim brigama, čak i ako pogrešno razumiju neke od činjenica, kaže dr. Halsey. Roditelje čini još više frustrirajuće ako liječnik odbacuje strahove ili inzistira na vakcinisanju bez odgovaranja na sva pitanja. 

 

1. Zabrinutost je zbog tog što će toliko vakcina smanjiti imunološki sistem bebe.

Istina

 

Roditelji rođeni 1970-tih i 80-tih bili su vakcinisani protiv osam bolesti. S druge strane, potpuno vakcinisan dvogodišnjak može odbiti 14 bolesti. Antigeni su virusne ili bakterijske komponente vakcine koja indukuje imunološki sistem za stvaranja antitijela i borbu protiv budućih infekcija.

“Ja sam specijalista zaraznih bolesti, ali ne vidim infekcije kod djece nakon što su imali sve rutinske vakcine u starosti od 2, 4 i 6 mjeseci, što bi se desilo ako im se imunitet sistema preopteretio” kaže Mark H. Sawyer, profesor kliničke pedijatrije na medicinskom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji i Rady Children’s Hospital.

 

2. Zabrinutost je da su vakcine način da farmaceutske kompanije i ljekari zarađuju. 

Istina

 

Farmaceutske kompanije sigurno vide dobitak od vakcina. Razumljivo je i za farmaceutske kompanije da zarađuju novac od svojih proizvoda, baš kao što i proizvođači automobila zarađuju od svojih. Ove kompanije rijetko dobijaju sredstvaa od federalne vlade. Skoro sav novac namjenjen za istraživanje vakcine od strane Nacionalnih instituta za zdravstvo ide univerzitetima.

 

3. Zabrinutost je kršenje mojih prava prisiljavanjem da vakcinišem svoje dijete.

Istina

 

Zakoni svake države o vakcinaciji su različiti. Zahtjevi za imunizaciju počnu kad je vrijeme da pohađaju vrtić, predškolsku ustanovu ili školu. I sa dobrim razlogom : oni štite mali procenat djece koja mogu imati kompromitovan imunološki sistem ili za koju vakcine možda neće raditi. Svaka država dozvoljava izuzeće ako djeca imaju medicinski razlog za ne vakcinaciju, kao što je leukemija ili rijetki imuni poremećaj. 

 

“Vakcine su korisne i svi želimo da djeca budu zdrava, roditelji, zdravstvene ustanove i osobe koje proizvode vakcine”, kaže dr. Halsey. 

(Cazin.NET)

Tagovi
Objavio: Pet, 11/08/2017 - 15:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top