Trump: Iranski režim izvozi haos i terorizam, vrijeme je da to zaustavimo

Home

Trump: Iranski režim izvozi haos i terorizam, vrijeme je da to zaustavimo


Američki predsjednik Donald Trump je optužio danas Iran da  ne poštuje duh sporazuma o nuklearnom programu, a nakon što je ranije objavio planove da povuče potpis s međunarodnog sporazuma potpisanog s Teheranom, navodi “Guardian.

Na sastanku sa američkim visokim vojnim dužnosnicima Trump je, kako navodi list, šifrirano poručio da oni koji prisustvuju sastanku svjedoče “zatišju pred oluju”. Kada su ga novinari pitali na šta je mislio, Trump je rekao: Vidjet će te!

Uprkos pritisku Velike Britanije i Francuske, američki predsjednik najavljuje da će Iran proglasiti krivim zbog kršenja sporazuma, ali nije sigurno da je u stanju nametnuti ponovo sankcije, jer bi mu se Senat mogao usprotiviti.

Više američkih medija je objavilo da Trump neće uvažiti sporazum, jer navodno nije u interesu SAD.

To bi pokrenulo proceduru koja traje dva mjeseca u kojem bi Kongres SAD-a gdje je većina nestabilna trebao odlučiti o ponovnom nametanju sankcija. Sve to bi moglo dovesti do kolapsa cijelog sporazuma i do novih tenzija na Bliskom istoku.

-Iranski režim podržava terorizam, izvozi nasilje i haos u cijelom Bliskom istoku Zbog toga moramo staviti tačku na stalnu iransku agresiju i nuklearne ambicije. Čut ćete uskoro o Iranu više – rekao je Trump na sastanku u Bijeloj kući.

 

(Izvor: Saff)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 06/10/2017 - 13:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top