Trump naljutio američke ljekare tvrdnjom da profitiraju od koronavirusa

.
Dok Sjedinjene Američke Države bilježe svjetski rekord u broju zaraženih koronavirusom, predsjednik Donald Trump tvrdi da američki ljekari profitiraju od smrtnih slučajeva izazvanih posljedicama COVID-a 19.

 

Trumpov zastrašujući napad na ljekare, kako izvještava CNN, dešava se u vrijeme kada SAD bilježe novi globali rekord u broju novozaraženih u jednom danu, a 17 država se bore s nedostatkom bolničkih kreveta. 

 

Ipak, umjesto planiranja kako prevazići pandemiju, Trump iznosi tvrdnje da američki ljekari napuhavaju brojke slučajeva koronavirusa jer "dobivaju više novca ukoliko neko umre od COVID-a", piše CNN.

 

"Naši ljekari su vrlo pametni ljudi. Ono što govore jeste da im je žao i da svi umiru od COVID-a. Međutim, dok ljekari iz drugih zemalja navode osnovne bolesti kao uzroke smrti pacijenata, američki ljekari odabiru koronavirus. Kod nas kad postoji sumnja, bira se COVID. Sada će oni reći kako je strašno što sam ovo rekao, ali to je istina. Tako dobivaju više novca i profitiraju", rekao je Trump na skupu u Michiganu. 

 

Ova Trumpova izjava naljutila je njegovog protukandidata na predstojećim izborima Joe Bidena. 

 

"Ljekari i medicinske sestre svakodnevno odlaze na posao kako bi spasili živote ljudi. Rade svoj posao. Donald Trump bi ih trebao prestati napadati i raditi svoj posao", rekao je Biden na skupu u Minnesoti. 

 

Trumpove tvrdnje o ljekarima profiterima izazvale su bijes radnika u zdravstvenom sistemu. Susan Bailey, predsjednica Udruženja medicinara SAD-a, kazala je da je Trumpova optužba zlonamjerna, nečuvena i potpuno pogrešna.

Izvor: