Trump o Afganistanu: 'Ubijamo teroriste'

Home

Trump o Afganistanu: 'Ubijamo teroriste'


Američki predsjednik Donald Trump odobrio je povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu. U svom obraćanju javnosti Trump je obećao "borbu do pobjede".

On je poručio kako njegov novi pristup ima za cilj spriječiti da Afganistan postane sigurno utočište naoružanih grupa usmjerenih na napad na Sjedinjene Države.

“Zaključio sam da su ogromne sigurnosne prijetnje s kojim se suočavamo u Afganistanu i široj regiji“, rekao je američki predsjednik.

'Nećemo graditi demokratiju'

Dodao je da ne šalje vojsku u Afganistan da „gradi demokratiju u dalekim državama ili da stvara demokratiju poput naše“.

„Nećemo opet graditi nacije. Ubijamo teroriste“, rekao je.

Trump, koji je više puta kritikovao afganistanske strategije svojih prethodnika, naslijedio je iste izazove, uključujući ponovnu pojavu talibana i slabu vladu u Kabulu.

On postavlja temelje za veći angažman SAD-a bez jasnog kraja na vidiku ili pružanja specifičnih mjerila za uspjeh.

Trump je proširio nadležnost američke vojske kako bi ona ciljano djelovala na naoružane grupe i kriminalne mreže. Rekao je kako američki neprijatelji u Afganistanu trebaju znati da se ne mogu nigdje sakriti i da nijedno mjesto nije izvan dohvata američkog oružja. 

"Naše će se snage boriti za pobjedu", kazao je.

Bez zvaničnog broja vojnika

U govoru s malo detalja, Trump nije rekao koliko će vojnika biti dodatno poslano u Afganistan niti je dao vremenski rok za okončanje prisutnosti SAD-a u Afganistanu kao ni za pritisak na Pakistan, Indiju i NATO-saveznike da pojačaju vlastite aktivnosti.

Međutim, zvaničnici su saopćili kako je potpisao ugovor s ministrom odbrane Jamesom Mattisom o planu slanja najmanje 4.000 dodatnih vojnika na 8.400 koliko ih je sada razmješteno u Afganistanu.

Trump je najavio i stroži pristup SAD-a prema Pakistanu.

Viši američki zvaničici upozorili su kako bi mogao smanjiti sigurnosnu pomoć za Pakistan, ako ta država ne bude više sarađivala u sprečavanju pobunjenika da koriste sigurna utočišta na njenoj teritoriji.

Izvor: Agencije

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 22/08/2017 - 07:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top