Trump obećao jednostavniji porezni sistem

Home

Trump obećao jednostavniji porezni sistem


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump potpisao je tri nove predsjedničke uredbe koje se tiču porezne reforme i financijskih regulacija u ovoj zemlji.
 

Trump je nakon potpisavanja uredbi u zgradi Ministarstva financija SAD-a kazao kako prva uredba ima za cilj pojednostavljivanje poreznog sistema SAD-a.

“Ljudi ne mogu da vrate porez. Nemaju osnovne informacije o tome kako sve funkcioniše. Porezni sistem je dosta komplikovan”, kazao je Trump.

Osim što je cilj je da se smanje komplikacije unutar oblasti poreznog sistema, Trump je dodao kako će raditi na tome da se smanje i porezi za srednju klasu i preduzeća.

Kada je u pitanju druga uredba, ona se odnosi na financijske regulacije u sklopu bankarske reforme koja je jedna od glavnih zakonskih obaveza uvedenih nakon financijske krize iz 2007. godine.

Trump je istakao kako navedene financijske regulacije predstavljaju prepreku za američke kompanije, te dodao kako “radi na tome da američka ekonomija bude pravedna i bogata”.

Istakao je također kako malim preduzećima u SAD-u treba davati više kredita.

Trump je trećom uredbom također obećao smanjiti velike terete koje uzrokuju propisi i reglacije u aktualnom poreznom sistemu, a za nju je kazao kako je bitna sa aspekta financijske stabilnosti.

Stručnjaci navode kako je Trump, koji će 30. aprila napuniti 100 dana u Bijeloj kući, u predizbonoj kampanji obećao reformu poreznog sistema, te da su njegove izjave vrlo bitne za cjelokupno američko tržište.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 22/04/2017 - 11:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top