Trump: Obje strane u Charlottesvilleu su krive

Nakon pokušaja da smiri situaciju nakon sukoba u Charlottesvilleu, američki predsjednik Donald Trump je u utorak opet podigao prašinu rekavši kako krivce za nasilje u tom gradu treba tražiti „na obje strane“.

Na haotičnoj konferenciji za medije u Trumpovom neboderu u New Yorku, on je izjednačio pripadnike krajnje desnice koji su organizirali skup u tom gradiću u Virginiji i demonstrante koji su došli izraziti negodovanje zbog njihovog okupljanja.

Ta izjava odudara od službene izjave koju je u ponedjeljak dao u Bijeloj kući i u kojoj je, sa zakašnjenjem, ali otvoreno, osudio neprihvatljivo „rasističko nasilje“.

Nedovoljno informacija

Tridesetdvogodišnja žena je poginula u Charlottesvilleu kada se simpatizer neonacizma James Fields (20) namjerno zaletio automobilom u protivdemonstrante.

Stojeći pred pozlaćenim liftovima u svom neboderu na Manhattanu, američki predsjednik je na početku rekao kako je njegova prva izjava u subotu bila štura jer nije imao dovoljno informacija.

„Kada dajem izjavu, volim biti korektan. Želim činjenice. A događaji su se tek bili zbili“, rekao je opravdavajući svoju reakciju u dva navrata.

No, pošto su ga zasuli pitanjima, Trump je htio opravdati svoju prvu reakciju.

„Mislim da krivce treba tražiti na objema stranama. Pomno sam pratio, puno pomnije od većine drugih. Na jednoj strani ste imali grupu koja je bila agresivna. S druge ste imali grupu koja je isto tako bila veoma nasilna. To niko ne želi reći“, kazao je.

Murdochov pritisak

„Šta reći o Alt leftu koji je napao Alt right (izraz koji označava alternativnu desnicu) kao što kažete? Ne snose li oni dio krivnje. Imaju li problem? Mislim da imaju. Osudio sam neonaciste. No, svi koji su bili ondje nisu bili neonacisti ni bjelački rasisti, daleko od toga“, dodao je Trump, opetujući kako je to bio „užasan dan“.

Trump je iskoristio priliku da stane u odbranu Stevea Bannona, svog spornog strateškog savjetnika, prvaka američke alternativne desnice.

„Volim Bannona, prijatelj mi je (...) dobar je čovjek, nije rasist“, istakao je on, dajući do znanja da njegov odlazak, o kojemu se već danima špekulira, nije isključen.

„Vidjet ćemo šta će biti s Bannonom.“

Po pisanju New York Timesa, moćni medijski magnat Rupert Murdoch, osnivač mreže Fox News, nedavno je zatražio od Trumpa da smijeni svog savjetnika.

Izvor: Agencije