Trump prvi put priznao: Moj sin se sreo s Rusima prije izbora

Američki predsjednik Donald Trump priznao je da mu se sin sreo s ruskim advokatom u junu 2016. kako bi dobio informacije o Hillary Clinton, ali Trump tvrdi da je sve bilo legalno.

Ovo je prvo direktno priznanje Donalda Trumpa o susretu Donalda Trumpa Juniora s advokaticom Nataliom Veselnitskayom. Podsjetimo, Robert Mueller, specijalni istražitelj, vodi istragu kojom se ispituju nalazi američkih obavještajaca o navodnoj zavjeri s Rusima da na izborima pobijedi Donald Trump.

No, Trump tvrdi da nije bilo nikakve zavjere, a Muellerovu istragu zove najvećim političkim "lovom na vještice" u historiji.

Rusija je također u nekoliko navrata istakla da nije imala ništa sa američkim izborima koji su održani u novembru 2016, kada je Trump pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

U nedjelju su brojni američki mediji objavili kako je predsjednik zabrinut da će Trump Jr imati legalnih problema zbog sastanka s Veselnitskayom, a Trump je na sve odgovorio ovako: "Lažne vijesti izvještavaju da sam zabrinut zbog sastanka koji je moj divni sin imao u Trumpovom tornju. Ovo je bio sastanak da se dobiju informacije o protivniku, potpuno legalan i dešava se stalno u politici, i ništa se nije desilo. Pritom, nisam znao ništa o tome."

Zašto je ovaj tvit tako značajan?

Naime, Trump je sve dosad žestoko demantirao da je došlo do ovog susreta, o kojem je prvi izvijestio The New York Times. Nakon ove objave, Trump je kazao kako su Junior i Veselnitskaya razgovarali o suspendiranom programu usvajanja ruske djece u SAD.