Trump ulaže 30 miliona dolara za odbranu na suđenju, našao dva nova advokata

.
Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump prikupio je 255,4 miliona dolara donacija od svojih pristalica u osam sedmica nakon izbora 2020. godine, a 30 miliona iskoristit će kako bi platio predstojeće suđenje za opoziv.

Ukupna prikupljena svota zabilježena je na platformi WinRed koju republikanci koriste kako bi prikupljali donacije od svojih pristalica. Iako je ovaj novac namijenjen za pokrivanje troškova izbora, Trump će 30 miliona iskoristiti kako bi platio suđenje za opoziv.

 

Kako statistika pokazuje, Trump je od 3. novembra do 14. decembra svaki dan prikupljao po 2 miliona dolara, a nakon toga je iznos porastao na 2,9 miliona dolara.

 

CNN je izračunao kako je unutar jednog mjeseca nakon izbora Trump poslao 414 zahtjeva za donaciju putem maila i 132 zahtjeva putem SMS poruke.

 

Osim toga, Trump je tokom vikenda prekinuo saradnju s timom advokata koji ga je trebao braniti na predstojećem suđenju. No bivši predsjednik se brzo snašao te je pronašao dva nova advokata - Davida Schoena i Brucea Castora.

 

Podsjetimo, suđenje Trumpu zbog poticanja na upad u Capitol 6. januara počinje 9. februara ove godine.