Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Bakira Izetbegovića

Home

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Bakira Izetbegovića


Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, potvrđeno nam je iz Tužilaštva BiH.

"Na temelju dostavljene prijave formiran je predmet koji je u radu i vrše se određene provjere. Nije pokrenuta istraga protiv konkretnih osoba", kazao nam je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Riječ je o predmetu koji je formiran na osnovu krivične prijave predsjednika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića protiv bivšeg agenta BiH Sakiba Softića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a zbog lažnog predstavljanja, podstrekavanja na lažno predstavljanje, kao i uzurpacije ustavnih ovlasti.

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde u Hagu je još krajem maja prošle godine obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, ali je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uprkos tome, preko Softića, u februaru ove godine podnio zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Međunarodni sud pravde odbio je da u postupak uzme zahtjev za reviziju jer o imenovanju agenta, a i pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države.

Izetbegović je nakon propalog pokušaja predaje zahtjeva za reviziju kazao kako je znao za odluku Suda u Hagu zbog čega su njegovu ostavku zatražili lider značajnih političkih stranaka u BiH poput Fahrudina Radončića, Nermina Nikšića i Željka Komšića, optužujući ga da je od njih sakrio tu činjenicu na savjetodavnoj konferenciji u sarajevskoj Vijećnici.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavio: Pon, 14/08/2017 - 16:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top