Tužilaštvo BiH uložilo nove dokaze protiv Srećka Aćimovića za genocid u Srebrenici

Home

Tužilaštvo BiH uložilo nove dokaze protiv Srećka Aćimovića za genocid u Srebrenici


U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je kao dokaze uložilo nekoliko međunarodnih dokumenata, s ciljem ukazivanja na pogoršavanje situacije u tadašnjoj zaštićenoj enklavi, kao i osuđivanja etničkog čišćenja.

Tužilac Ibro Bulić je uložio osam materijalnih dokaza, među kojima su rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) iz 1992. i 1993. godine, gdje se navodi da je u Srebrenici i okolini došlo do pogoršanja situacije, kao i da se osuđuju vojni napadi na Bosnu i Hercegovinu.

Kao dokaz uloženo je i saopćenje za štampu predsjednika Vijeća sigurnosti iz jula 1995. kojim se osuđuje praksa etničkog čišćenja.

Odbrana Srećka Aćimovića, bivšeg komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koji je optužen za genocid u Srebrenici, prigovorila je na relevantnost nekih dokaza.

Prema optužnici, Aćimović je u julu 1995. postupao po naredbi komande Zvorničke brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću, s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao - šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Na ovom ročištu su trebala biti ispitana dva svjedoka, ali je Tužilaštvo BiH odustalo od jednog, dok sa svjedokom SA-5 nisu uspjeli ostvariti kontakt.

Zbog neodazivanja SA-5 na pozive, tužilac Bulić je zatražio da se izda naredba da svjedok bude priveden na naredno ročište.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da su raniji advokati optuženog Aćimovića razriješeni dužnosti, a da je za novog branioca izabran Duško Tomić.

Suđenje će se nastaviti 13. septembra, prenosi Birn.

 

(Izvor: Fena)

Objavio: Wed, 06/09/2017 - 13:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top