Tužilaštvo izdalo naredbu FUP-u da sasluša ambasadora BiH u Ženevi

ambasador

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je naredbu FUP-u da sasluša ambasadora BiH u Ženevi zbog tvrdnji da je BiH najopasniji izvor terorizma u Evropi

“Predmet je u radu”, odgovorit će državno Tužilaštvo na pitanje o spornim izjavama Bojana Vujića, ambasadora BiH u uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi, koji je na sjednici Savjeta za ljudska prava UN-a o zemlji koju predstavlja, između ostalog, govorio kao mjestu gdje je prisutan priliv stranih džihadista koji su ozbiljna teroristička prijetnja.

U svom izlaganju Vujić je neke od terorističkih napada, uključujući napade 11. septembra 2001. u SAD-u, bombaški napad na voz u Madridu 2004. i napade u Parizu 2015. godine povezao sa BiH.

Vujićevo izlaganje je moguće izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

“Jedan važan razlog je priliv stranih džihadista koji su došli u BiH tokom njenog rata od 1992. do 1995. Ubrzo nakon izbijanja rata, veliki broj džihadista, uključujući Osamu bin Ladena i dvojicu otmičara 11. septembra, došao je u BiH da pomognu bošnjačkoj vojsci u njenoj borbi protiv Srba i Hrvata. Bošnjačka vojska je uključila strane džihadiste u ono što je nazvala odredom “El-Mudžahid”, koji je postao ozloglašen po terorisanju, kako boraca tako i civila, uključujući mnoga odrubljivanja glava”, naveo je Vujić u obraćanju.

Ambasador BiH tvrdi da SDA održava veze sa radikalnim islamistima, a sporan mu je i, kako tvrdi, tretman prema borcima ISIL-a koji se vraćaju u BiH i dobijaju, po njegovoj ocjeni, blage kazne piše Oslobođenje.

Za svoje tvrdnje poziva se na “zapadne vlade”, izvještaje italijanske obavještajne službe i američkog State Departmenta. Tako su, prema Vujićevom stavu, “zapadne vlade primijetile da je BiH i dalje ključni izvor terorističkih prijetnji”. Izvještaji italijanskih obavještajnih službi, kako tvrdi, sugerišu da u BiH djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa, a State Department je naveo da terorističke grupe nastavljaju s planiranjem mogućih napada u BiH.

FUP TRAŽI IZVORE

Da li sve navedeno može biti dokaz i razlog za ozbiljno narušavanje ugleda BiH u svijetu, ali i da li se radi o izazivanju nacionalne, rasne i vjerske mržnje u narednom periodu, provjerit će FUP.

Pozivanje na smjenu Vujića zbog iznošenja činjenica na koje je upozoravao i britanski BBC besmisleno je, licemjerno i unaprijed osuđeno na propast, poručuje Cvijanović

“FUP posebno skreće pažnju na dijelove izjave ambasadora BiH Bojana Vujića o tome da je ‘većina ovih opasnih pojedinaca odgajana u muslimanskim šerijatskim enklavama u BiH’, ‘radikalnim islamističkim elementima’, te da je ‘potrebno, prije svega, biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji’”, kažu nam iz FUP-a.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da ambasador Vujić treba biti smijenjen zbog neistinitih i neutemeljenih izjava o BiH. S druge strane, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović stala je na stranu ambasadora Vujića i tvrdila da se radi, kako je navela, o gušenju glasa onih koji govore o džihadističkoj prijetnji u BiH.

Ambasador Bojan Vujić na naše pozive i poruke nije odgovarao.