Tuzlanskom beskućniku Igoru Matuzoviću prijeti smrzavanje

Home

Tuzlanskom beskućniku Igoru Matuzoviću prijeti smrzavanje


Poznatiji je po nadimku Labud nego po imenu Igor Matuzović, no svi oni koji su nekoliko puta prošetali tuzlanskim korzom morali su vidjeti Igija Labuda kako pjeva ili nosi tranzistor.

Rođen je prije 35 godina u tuzlanskom naselju Solana, a pohađao je školu za djecu ometenu u razvoju Kosta Popov.

Od ove zime je beskućnik jer ga je otac, kako nam sam reče, istjerao iz kuće. Otac je, pričaju komšije, za vrijeme rata prebjegao iz jedinica HVO-a u Vojsku RS, na liniji razgraničenja u Drijenči na Majevici. Poslije rata vratio se u Tuzlu, a komšije navode kako je uzurpirao stan koji je do tada koristio njegov sin Igor.

Novac za hranu potroši na internet

Od tada je Igor pod vedrim nebom. Nekada mu je otac dopuštao da prenoći u stanu, ali od ove jeseni mu je i to zabranio.

“Spavam pod vedrim nebom. Nekada pronađem neki zaklon, ali većinom se smrzavam”, kaže Igor Matuzović kome su strast chatovi.

Naime, među prvima je “mircao”, a pojavom Facebooka i Igor se “preselio” na tu mrežu. Novac koji mu prijatelji daju za hranu on potroši na internet, a nakon što se klubovi zatvore, Igor ostaje pod vedrim nebom. Posljednjih dana viđen je kako spava u ruševnoj zgradi nekadašnje općinske administracije u kojoj, prema pričama očevidaca, ima veliki broj štakora i drugih gmizavaca.

“Prije neki dan bio je potpuno modar. Nikad ranije ga nisam vidio u takvom stanju. Nije mogao progovoriti. Plašim se da se ne smrzne kada zavladaju veći minusi”, kaže Igorov prijatelj Zlatan Džaferović.

Niko ga neće

Njegovi prijatelji raspitali su se o mogućnosti da se Igor smjesti u neku od ustanova. U Dom penzionera ne može i da plati jer, kako su objasnili, njegov smještaj uslovljava zdravstveno stanje. Neće ga ni na tuzlanskoj Klinici za nevropsihijatriju. Pa, gdje bi mogao onda?

U Centru za socijalni rad navode kako Zakon o socijalnoj zaštiti ne poznaje kategoriju beskućnika tako da osobe poput Igora nisu u nadležnosti niti jedne postojeće ustanove. U 2011. godini, navode u tuzlanskom Centru za socijalni rad, nije registrovan niti jedan beskućnik, a ranijih godina je bilo nekoliko takvih osoba koje su zbrinute.

Igor Matuzović je beskućnik, a njegovi prijatelji javno pozivaju Centar za socijalni rad da mu pomognu oko obezbjeđivanjabilo kakvog smještaja pred nadolazeću zimu. I sam Igor poziva sve dobre ljude da mu pomognu.

Kaže kako nema broj računa, a vjerovatno nema ni ličnu kartu. No, ukoliko bude zainteresovanih za pomoć Igoru Matuzoviću, njegovi prijatelji su nam obećali kako će mu “izganjati” neophodne dokumente i otvoriti broj žiro-računa. Novac bi bio utrošen za plaćanje smještaja u zimskom periodu.

kip.ba

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 16:00

Facebook komentari

Back to top