fbpx U BiH primanja stagniraju a troškovi života su sve veći

U BiH primanja stagniraju a troškovi života su sve veći

Home

U BiH primanja stagniraju a troškovi života su sve veći


Prema podacima Agencije za statistiku u BiH, izvoz iz naše zemlje na tržište EU bilježi najveće vrijednosti, također se bilježi i porast zaposlenih u ovoj godini.

Zabilježen je i porast cijena u aprilu ove godine u odnosu na april prošle godine u odjeljku hrane i pića.

Potrošačka korpa jedne četveročlane porodice iznosi 1800 KM a prosječna plata iznosi 850 KM. Veoma je malo sretnika koji imaju prosječnu platu. U prosjeku treba imati samo 60 KM za kruh, dok za punu korpu koja bi podmirila mjesečne potrebe, a uključimo u to i promotivne cijene artikala, minimalno 450 KM koji uključuju samo kruh, rižu, makarone, meso, jaja i ulje – što je mnogo više od minimalca u oba entiteta. Higijenske potrepštine nisu uračunate. U ovu prosječnu platu spadaju i režije, troškovi školovanja, vrtića... tako da je položaj radnika izuzetno težak a da ne govorimo o položaju penzionera u BiH.

Prosječna penzija u BiH iznosi 370 KM a najniža 326 KM, što stavlja penzionere u težak položaj. Treba uzeti u obzir da svaki penzioner hrani barem jednog člana porodice.

Pa se onda pitamo kako zaustaviti trend iseljavanja iz BiH, iako je loša financijska situacija  samo jedan od razloga odlazka.  

(Cazin.NET)

 

Objavio: Sat, 10/06/2017 - 09:53

Povezane vijesti

Back to top