U Bihaću počela "Sedmica arhitekture - Memorija u tranziciji"

bihać

Grad Bihać, Centar za savremenu kulturu „KRAK“ i Muzej Unsko-sanskog kantona  od danas do 11. maja, u Bihaću organizuju Sedmicu arhitekture, tematskog naslova Memorija u tranziciji. Događaj je počeo kreativnom radionicom, Građani oblikuju prostor.

Ovo je drugi put da se u Bihaću organizuje Sedmica arhitekture. Prvi put je organizovana u maju 2022. godine, a tema je bila urbanizam u pokretu.

„Ovogodišnja tema je Memorija u tranziciji, a sam naziv govori da je riječ o spomenicima i refleksiji na ono što se dešava u ovom poslijeratnom periodu, ali i komparirajućoj refleksiji na ono što se dešavalo sa spomeničkom arhitetkturom. Kada je u pitanju sadržaj, ovogodišnju Sedmicu arhitekture danas smo otvorili sa kreativnom radionicom u javnom prostoru, koju smo nazvali -Građani oblikuju prostor, gdje se pomoću geometrijskih oblika građani mogu poigravati u prostoru i kreirati  neki spomenik. Kreativne radionice će se održavati svakog dana do subote, a biće uključeni i najmlađi naši sugrađani, gdje će se u okviru nastavnog programa i nastavnih aktivnosti pokušati uvjeriti na koji način se spomenik oblikuje. Na koji način i kako se šalje refleksija u prostor“, kazala je Sijana Hošić, šef Odsjeka za urbanističko planiranje i građenje Grada Bihaća.

Centar za savremenu kulturu „KRAK“ je suorganizator Sedmice arhitekture u Bihaću i predstavit će svoje sadržaje.

„Nama se čini idealnim da u maju vrijeme upotpunimo s jednim, možemo reći, festivalskim  događajem, kao što je upravo Sedmica arhitekture, jer zapravo sa Gradskom upravom, Gradskom galerijom i Muzejom USK stvaramo prostor u kojem  bi se diskutovalo i govorilo. Ove godine se najčešće inicira razgovor o kulturnoj baštini i spomenicima, pa tako je „KRAK“ vidio  priliku da u javnost pusti javni poziv koji se zapravo najviše tiče Kombiteksa. Mi smo htjeli s tim  inicirati zadatak kroz čiji bi se odgovor dobilo novo idejno rješenje o upravo spomeniku radnicima Kombiteksa. „KRAK“ će u  subotu  na neki način i zatvoriti Sedmicu  arhitekture upravo otvaranjem izložbe „Spomenik radnicima Kombiteksa“, riječi su Mehmeda Mahmutovića, kreativnog menadžera u Centaru za savremenu kulturu „KRAK“.

Pored formalno-estetskih parametara, Sedmica arhitekture ovogodišnjeg naslova Memorija u tranziciji, a kao događaj organizovan od Gradske uprave Grada Bihaća, KRAK centra i Muzeja Unsko-sanskog kantona uključuje i perspektive koje se tiču pravnih, odnosno administrativnih aspekata koji podrazumijevaju moralne i etičke aspekte pokretanja inicijativa za izgradnju nekog spomenika. Sa druge strane, partnerstvo javnih institucija i nevladinog sektora proširuje perspektivu i afirmira alate učenja, odučavanja i ponovno učenja (learning, unlearning and relearning), te inicira pokušaje da se stvari zamisle drugačije.

Ovaj događaj okupit će urbaniste, arhitekte, umjetnike, dizajnere, historičare i aktiviste koji kroz svoju praksu promišljaju o pitanju spomenika i spomeničke baštine u specifičnom socijalno-političkom kontekstu Bihaća  i šire.