U Bihaću potvrđena dva nova slučaja pozitivna na koronavirus

Bihać
BIHAĆ

Na području grada Bihaća  u protekla 24 sata potvrđena su 2 nova slučaja pozitivna na virus COVID-19, čime broj oboljelih na području grada iznosi 16 osoba. Nažalost, na području grada Bihaća do sada su evidentirana tri smrtna slučaja, istovremeno dvije osobe ozdravile su od koronavirusa. 

Na zaraznom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću trenutno je šest pacijenata. Na graničnom prelazu Izačić trijažirano je 50 osoba, od čega je 17 sa područja Unsko-sanskog kantona koji će biti premješteni u karanten u Cazinu. Osobe koje su trijažirane na GP, koje nemaju prebivalište na području USK bit će upućene u karantene u područjima svojih prebivališta.

Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 643 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 2916 osoba. Kada je u pitanju broj osoba kojima je isteklo riješenje o samoizolaciji na području grada Bihaća evidentirane su 226 osobe, a na području USK-a 1135 osoba.

(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

Izolatorij Doma zdravlja Bihać opremljen i spreman za funkciju prijema lakše i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa sa maksimalno dostupnih 75 kreveta.  Dom zdravlja Bihać tokom protekla 24 sata imao je 423 redovnih intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać jučer su poslali 6 uzoraka u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU Doma zdravlja  u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu.

Na području grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirano je 5 narušavanja javnog reda i mira i jedna saobraćajna nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać nije imala je intervencije.

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su  starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći, te vršili podjelu toplih obroka koji su pripremljeni u javnim kuhinjama i Crvenom križu Bihaća.

Tokom jučerašnjeg dana volonteri Crvenog križa Bihaća  i javnih kuhinja Imaret, Merhamet i PD Horizont podijelili su 477 toplih obroka za socijalno ugrožene građane. Kao odgovor na trenutnu krizu izazvanu koronavirusom u Bosni i Hercegovini organizacija Žene sa Une je uz finansijsku podršku Arbeiter – Samariter – Bund e.V (ASB) iz Njemačke jučer je  započela podjelu humanitarnih paketa socijalno ugroženim stanovnicima na području Grada Bihaća. Pored ovih aktivnosti pokrenuli su i izradu zaštitnih maski koje će besplatno biti podijeljene stanovništvu Grada Bihaća.

JP Veterinarska stanica d.o.o. Bihać  vršila je dezinfekciju objekata na području grada Bihaća i to zgrada Gradske uprave, dom Vatrogasne jedinice, Kantonalni sud, Općinski sud, kuće SPŽZ Kamenica, Kantonalno tužilaštvo, ulica Hasana Kjafije Pruščaka, Mehmed paše Sokolovića, Murat bega Ibrahimpašića, mostovi ( gradski most, pasarela, mostovi na gradskoj otoci, most u gradskom parku i most u naselju Ozimice I), prevozna sredstva (vozila za dostavu, kamioni, kombi vozila),  ulica od Caffe bar Borik do meterološke stanice Bihać, poslovni objekti u Harmanskoj ulici, naselja Ružica, Vinca, Čekrlije, Novo Naselje, Orljani, Kib Banka, Vakufska Banka, Apoteka Pharma nova i ulaz zgrade na Ozimicama II blok 2 ulaz 4.

Vatrogasna jedinica Bihać  izvršila je sapiranje i  dezinfekciju mjesnih zajednica i to: Mali Lug, Veliko Založje, Ružica, Čekrlije, Vinica, Segeti i ulice Vinička. 

JKP „Komrad“ d.o.o. izvršila je  sapiranje i dezinfekciju slijedećih ulica: Bosanska, Darivalaca krvi, 5. korpusa, Vazduhoplovne grupe i dr. Irfana Ljubijankića.

ZU “Dom zdravlja“ vršio je dezinfekciju slijedećih objekata: Kantonalna uprava Civilne zaštite, COVID 19 ambulanta, izolatorij u DZ Bihać, sanitetsko vozilo za COVID 19 ambulantu, RTG služba u DZ Bihać. 

Pojačana je dezinfekcija objekata kolektivnog stanovanja i to GTO – 29 zgrade,  JU Stanouprava – 25 zgrade i Zijo i sin – 7 zgrada. 

STANOUPRAVA BIHAĆ

 

TO 2/14,16 OZIMICE I

TO 4/6,8 OZIMICE I

TO 9             OZIMICE I

TO 13/A OZIMICE I

TO 15/A OZIMICE I

TO 15/B OZIMICE I

TO 15/C OZIMICE I

TO 16            OZIMICE I

TO 17/A OZIMICE I

LAMELA 2 OZIMICE I

LAMELA 3/2 OZIMICE I

LAMELA 3/5 OZIMICE I

LAMELA 4 OZIMICE I

LAMELA 4/2 OZIMICE I

LAMELA 4/5 OZIMICE I

SPO I B OZIMICE I

SPO II/A OZIMICE I

SPO II/B OZIMICE I

SPO II/C OZIMICE I

S+4/A             OZIMICE I

S+4/B             OZIMICE I

STO 1             OZIMICE I

BLOK 6 D3 OZIMICE II

BLOK 7 D2 OZIMICE II

BLOK 12 L4 OZIMICE II

U toku je izvođenje građevinskih radova na izgradnji privremenog migrantskog centra na lokalitetu Lipa. Vrši se redovan odvoz smeća. Vodosnabdijevanje na području Grada Bihaća odvija se bez poteškoća i prekida. Voda na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać je zdravstveno ispravna. Snabdijevanje električnom energijom na području grada Bihaća odvija se bez ikakvih poteškoća. PTT saobraćaj se odvija bez poteškoća.