U Italiji uhapšeni zvaničnici Siemensa i Alstoma zbog sumnje na mito

.
MILANO - Italijanska poreska policija uhapsila je 13 osoba, uključujući rukovodioce italijanskih ogranaka njemačkog Siemensa i francuskog Alstoma u okviru istrage o navodnom mitu povezanom sa ugovorima za metro u Milanu, saopšteno je danas iz tužilaštva.

 

U saopštenju se navodi da su među uhapšenima zvaničnici iz gradskog saobraćajnog preduzeća u Milanu ATM i rukovodioci italijanskog internet provajdera "Inženjering informatika", te još tri kompanije pod ugovorom.

"Protiv navedenih kompanija je, takođe, pokrenuta istraga prema italijanskom zakonu o tome da li su firme odgovorne za prekršaje rukovodstva - u toku su pretresi kuća i kancelarija u 15 gradova", ističe se u saopštenju.

Iz Alstoma je saopšteno da je kompanija obaviještena o istrazi i da sarađuje sa vlastima.

Siemens je saopštio da je izvršen pretres u kancelarijama Siemens mobilityija u Milanu, kao i da je ostvarena saradnja sa vlastima.

ATM ističe da su optužbe povezane sa dvojicom zvaničnika i da kompanija nema nikakvu ulogu u navodnim aktivnostima, te da sarađuje u istrazi.

U saopštenju tužilaštva se dodaje da su uhapšeni osumnjičeni, između ostalog, za uzimanje mita, pronevjeru i zloupotrebu položaja.