U junu zajednička vojna vježba BiH i SAD-a

Home

U junu zajednička vojna vježba BiH i SAD-a


Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine se raduje dolasku pripadnika Vojske SAD-a koji će učestvovati u vježbi Jackal Stone 2017 u BiH. Vježba će se održati u junu 2017.

Ova bilateralna vježba će koristiti realni operativni scenario u cilju poboljšanja interoperabilnosti između BiH i SAD-a.

U vježbi će učestvovati približno 500 pripadnika sigurnosnih, vladinih i civilnih ustanova iz BiH i SAD-a. Vježba će pripremiti učesnike za provođenje potencijalnih operacija sa partnerskim snagama, te interresornim organizacijama kroz razmjenu taktičkih i doktrinalnih znanja.

BiH i SAD blisko sarađuju u sferi sigurnosti, te pozdravljaju ovu priliku za dalje jačanje tih odnosa kroz povećanje stepena njihove interoperabilnosti kao partnerskih država u cilju bolje reakcije na potencijalna sigurnosna pitanja. Iako je scenario vježbe osmišljen tako da odražava relevantne sigurnosne izazove, on nema nikakve veze sa stvarnim događajima.

Lokalni zvaničnici su odobrili sve aktivnosti i manevre da bi se osigurala sigurnost ljudi u BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.  Jackal Stone 2017. je dio Programa zajedničke obuke i vježbi Evropske komande vojske SAD-a, čiji je cilj poboljšanje interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim državama, te podrška trenutnim operacijama.

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Pon, 08/05/2017 - 13:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top