U RS-u se otvaraju tržni centri, sve ostale mjere ostaju na snazi

BL
Danas je u Banjoj Luci održana sjednica Štaba za vanredne situacije, a u vezi s aktuelnom epidemiološkom situacijom razmatrane su aktuelne restriktivne mjere i doneseni novi zaključci.

 

Najbitniji zaključak štaba je da se otvaraju tržni centri, dok sve ostale mjere ostaju na snazi uključujući i zabranu rada ugostiteljskih objekata (osim šalterske prodaje i dostave) i ski-centara.

Nadležni su kazali da je bilo diskusije o otvaranju terasa ugostiteljskih objekata, ali da je zaključeno kako još nije vrijeme za takvu odluku.

Ovo je drugo ublažavanje mjera s obzirom da je prošlog ponedjeljka dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima te dostava hrane i pića do 22:00 sati, kao i rad apoteka koje se nalaze unutar tržnih centara.

Djelimični lockdown u RS-u je na snazi od 22. marta, a to je podrazumijevalo potpunu zabranu rada ugostiteljskih objekata, online nastavu, zabranu rada ski centara, zabranu obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt sa korisnicima, zabranu rada bazena, wellness i spa centara i trgovačkih centara.

Zaključane su i institucije kulture kao što su pozorišta, kina, muzeji i galerije, a ne rade ni kladionice.

Na snazi ostaje i mjera obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru uz preporuku da ih nose i na otvorenom.

Privrednicima će biti omogućena odgoda plaćenja električne energije, a planirane su i druge olakšice poput odgode plaćanja obaveza prema komercijalnim bankama.