U SARAJEVSKOM UNITIC-U: Predstavljanje knjige 'Bosna u fokusu' 7. decembra

Home

U SARAJEVSKOM UNITIC-U: Predstavljanje knjige 'Bosna u fokusu' 7. decembra


Predstavljanje knjige-dokumenta 'Bosna u fokusu - Drugi politički izazov Christiana Schwarz-Schillinga' bit će održano u Sarajevu u srijedu, 7. decembra, s početkom u 18 sati.

 

Knjigu će u prisustvu prof. dr Schwarz-Schilillinga i autora Ericha Rathfeldera i Carla Bethkea, u sarajevskom UNITIC-u predstaviti prof. fra Luka Markešić, prof. dr Nerzuk Ćurak i Jovan Divjak, dok će moderatorica biti glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović.

Kako se u predgovoru djela navodi, Schwarz-Schilling je izrazio protest zbog površnog držanja Njemačke spram rata i genocida u Bosni i Hercegovini, zemlji koja je od Frankfurta udaljena jedva više od sat leta.

Knjiga svjedoči o njegovom angažmanu za žrtve i njegovoj borbi protiv neodgovornog djelovanja Ujedinjenih nacija za vrijeme rata 1992-1995, kao i zalaganju dr. Schwarza-Schillinga za obnovu Bosne i Hercegovine.

Christian Schwarz-Schilling iz Njemačke preuzeo je ulogu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) od Britanca Paddyja Ashdowna 31. januara 2006. godine. Kao i njegov prethodnik, bivši je ministar pošte imenovan kako bi služio i kao posebni predstavnik EU u ovoj balkanskoj zemlji.

Političku karijeru započeo je 1960. godine kada se pridružio konzervativnoj Kršćanskoj demokratskoj uniji (CDU). Od 1966. do 1976, Schwarz-Schilling bio je član regionalnog parlamenta u Hessenu. U međuvremenu je 1967. godine postao generalni tajnik ogranka CDU u Hessenu. Od 1976. do 2002. godine Schwarz-Schilling bio je član njemačkog nacionalnog parlamenta, Bundestaga. Posljednjih osam godina njegove parlamentarne karijere služio je kao predsjednik i zamjenik predsjednika parlamentarnog povjerenstva za ljudska prava i humanitarnu pomoć.

Schwarz-Schilling se 1982. godine pridružio prvom kabinetu kancelara Helmuta Kohla kao ministar pošte i telekomunikacija. Dao je ostavku na to mjesto 1992. godine u znak protesta protiv neinterveniranja vlade u sukobu koji se razvio na prostoru bivše Jugoslavije. Kancelaru je rekao kako ga je "sram" biti članom takve vlade, te odlazi zato što se politikom počeo baviti kako bi zajamčio da se zločini poput onih iz vremena nacističkog režima "nikada više neće ponoviti".

Schwarz-Schilling odmah se uključio u napore na pružanju humanitarne pomoći. Tijekom posljednje godine sukoba od 1992.-1995. godine u BiH postao je međunarodni posrednik u zemlji, a na toj je dužnosti ostao do 2004. godine. U međuvremenu je u 180 posjeta posjetio više od 50 zajednica u zemlji, zasluživši poštovanje kao nepristran posrednik.

U oktobru 2005. godine njemački je kancelar Gerhard Schroeder predložio Schwarz-Schillinga za Ashdownovog nasljednika, a 14. decembra iste godine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) formalno ga je imenovao sljedećim visokim predstavnikom u BiH.

 

 

depo

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 00:38

Facebook komentari

Back to top