U Ukrajini zapelo skoro 25 miliona tona žitarica, Trudo obećao pomoć u izvozu

321
Od početka ruske invazije Ukrajina je primorana izvoziti žitarice vlakovima preko zapadne granice

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) rekao je da će Kanada pomoći rješenje za izvoz uskladištenih žitarica koji je ugrožen ruskom invazijom.

Ujedinjene nacije su prošle sedmice objavile kako je u Ukrajini zapelo skoro 25 miliona tona žitarica i da ne može napustiti državu zbog infrastrukturnih izazova i ruske blokade crnomorskih luka.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, četvrtu najveću izvoznicu kukuruza i šestu najveću izvoznicu pšenice na svijetu, cijene prehrambenih proizvoda u martu su dostigle rekordne granice. 

- Znamo da će ljudi širom svijeta gladovati zbog ruskog djelovanja. U Ukrajini žitarice čekaju na izvoz. Moramo osigurati sve da Rusija ne spriječi da te žitarice dođu do svijeta kojem su potrebne - poručio je Trudo koji je posjetio Ukrajinu. 

Od početka ruske invazije Ukrajina je primorana izvoziti žitarice vlakovima preko zapadne granice.  Kijev za to želi aktivirati i luke na Dunavu na jugu zemlje.Trudo je istakao kako će Kanada donirati UN-u 25 miliona eura radi svjetske sigurnosti hrane, a za iduću će godinu ukinuti carine za sav uvoz iz Ukrajine, navodi Hina.