U Velikoj Kladuši intervenisali vatrogasci, evo šta je u pitanju

f

Jedno krivično djelo evidentirali su službenici Policijske stanice Velika Kladuša, dok su kladuški vatrogasci imali jednu manju intervenciju. Prema riječima dežurnog Tahirovića radilo se o gašenju zapaljenog smeća u ul. Ibrahima Mržljaka.

Uredno je elktronapajanje i vodosnabdijevanje kladuške općine, informišu u Poslovnici „Elektrodistribucije“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“.

– Timovi Hitne službe Doma zdravlja u proteklom periodu pružili su zdravstvenu pomoć za 47 pacijenata. Dežurne doktorice Samra Alibegić i Amra Zulić na dalje liječenje uputile su jednog pacijenta.

Euromelanoma dan, koji se obilježava svake godine 14. maja, ima za cilj podizanje svijesti o melanomu i njegovoj povezanosti s izlaganjem suncu. Melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože, a izloženost suncu jedan je od glavnih uzroka njegovog razvoja. Slogan ovogodišnje kampanje je “Da li se štitite od Sunca?”, kako bi se skrenula pažnja da korištenjem odgovarajućih preventivnih mjera, smanjujemo rizik od nastanka fotooštećenja i raka kože. Ovaj dan obilježen je nedavno u Velikoj Kladuši gdje je 100 pacijenata besplatno pregledalo kožu u sklopu kampanje “Euromelanoma 2024” u kladuškom Domu zdravlja.

– Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 stepeni.

Povećana naoblaka i povremeni pljuskovi širom zemlje, remetiće opću sliku i uzrokovati lošije raspoloženje kod većine ljudi. Pri tome će umjerene temperature i višak svježine, ipak umanjiti negativne efekte promjenljivog vremena. Tegobe kod hroničnih bolesnika neće biti suviše jake. Poslijepodnevni sati bi trebali biti ugodniji, pod uticajem djelimične stabilizacije.

Stanje na putevima

Zbog nestabilne vremenske situacije i povremenih lokalnih padavina upozoravamo na mjestimično vlažan kolovoz. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Na magistralnom putu Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu. Radovi su aktuelni i na magistralnim putevima: Tarčin-Konjic (na dvije lokacije), Jablanica-Potoci (Donja Jablanica), Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Kraševo), Srbljani-Bosanska Krupa, Dobro Polje-Miljevina, Čevljanovići-Nišići i Bijeljina-Rača, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.