Ubistvo malene Leonie: I četvrti osumnjičenik imao ‘debeli’ dosje

auto
Austrijska policija u suradnji s europskim kolegama i dalje traga za četvrtim osumnjičenikom koji se dovodi u vezu s ubojstvom i silovanjem 13-godišnje Leonie. Prema informacijama bliskim austrijskoj policiji, osumnjičenik je napustio Austriju. Informacije vezane za dosad osumnjičene Afganistance jasno pokazuju da zakonske mogućnosti za deportacije azilanata koji su počinili kaznena djela imaju rupe.

Prema pisanju Kuriera i četvrti optuženi je zbog podebljeg policijskog dosjea već trebao biti deportiran. Federalni ured za imigraciju i zakon o azilu (BFA) donio je negativnu odluku o Afganistancu u bijegu, no optuženik je podnio žalbu, a slučaj je završio na Saveznom upravnom sudu (BVwG). Taj postupak je još u tijeku zbog čega osumnjičeni i nije bio deportiran.

Prema informacijama bliskim istrazi, Afganistanac koji je trenutno u bijegu ima podeblji dosje. On je od 2018. godine višestruko prijavljivan zbog djela vezanih za drogu, krađu te napada. Čak je 2018. godine dobio i uvjetnu kaznu. Tijekom uvjetne kazne, ponovno je počinio kazneno djelo nakon čega je završio u zatvoru. Nakon toga u zatvoru je završio još jednom. Deportacije je bila na čekanju zbog postupka na Saveznom upravnom sudu (BVwG), a isti je čitavo vrijeme ponavljao kaznena djela.

I dok policija radi na rasvjetljavanju slučaja ubojstva 13-godišnje djevojčice Leonie, njezini roditelji razmatraju moguće podizanje tužbe protiv Republike Austrije. To je jučer najavio i zastupnik obitelji Florian Höllwarth koji je rekao da itekako postoji mogućnost za podizanje tužbe.

Höllwarth je naglasio da je sada važno proučiti spis i pričekati kazneni postupak, te mirno i temeljito proučiti koje su sve greške napravile službene vlasti. To se prvenstveno odnosi na propuste oko postupaka koji se vežu za dodjelu azila. Naime, među uhićenima ima muškaraca koji su bili kazneno gonjeni i koji su dobili pravno obavezujuću negativnu odluku o azilu prema čemu više nisu smjeli biti u Austriji.