Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Stotine kilometara za žrtve srebreničkog genocida

Home

Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Stotine kilometara za žrtve srebreničkog genocida


Više od šest hiljada učesnika ovogodišnjeg Marša mira stiglo je u Potočare gdje će sutra, 11. jula, klanjati dženazu i obaviti ukop za 71 žrtvu genocida. Na putu do mezarja koje je ogledalo najstrašnijeg ratnog zločina u savremenoj historiji Evrope prošli su Putem spasa na kojem je veliki broj Srebreničana stradao prije 22 godine.

Iako su po vrućini i sparini prepješačili stotinu kilometara iz Nezuka i 240 kilometara iz Sarajeva, kažu kako je ovo najmanje što mogu učiniti za nevine žrtve genocida. Put im je prošao bez velikih problema i uz nekoliko ljekarskih intervencija. 

Na čelu kolone marša bili su najmlađi učesnici te oni koji su se uspjeli probiti živi na slobodnu teritoriju 1995. godine. 

Nekoliko kilometara pred kraj puta njima se u pješačenju pridružio i premijer FBiH Fadil Novalića, a jučer ih je obišla i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack. U Potočarima ih je dočekalo nekoliko stotina članova porodica žrtava i građana. 

Hiljade učesnika marša u Nezuku su dočekale i 70-ak onih koji su se uputili na osmodnevni put dug više od 240 kilometara iz Sarajeva do Potočara. Zatim su zajedno pješačili kroz Baljkovicu, Parlog, Crni Vrh, Snagovo, Liplje, Jošanicu, Donju Kamenicu, Bakrač, Glode, Cersku, Kaldrmicu, Đugum, Mravinjke, Burnice, Kameničko Brdo, Ravni Buljim, Jagliće, Šušnjare i Budak. 

Zahvaljujući Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, učesnicima ovogodišnjeg marša bili su od velike pomoći markirani putevi i vodiči te mobilna aplikacija za strance i one koji ne poznaju teren.

U narednim satima učesnicima marša će se pridružili i ultramaratonci iz Vukovara, maratonci iz Tuzle, motociklisti i biciklisti iz Bihaća, Mostara, Goražda te brojnih drugih evropskih zemalja. Oni će sutra svi zajedno, uz druge visoke zvanice i goste, klanjati dženazu i obaviti ukop za 71 žrtvu genocida na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari gdje su dosad ukopane 6.504 žrtve.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 10/07/2017 - 18:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top