Uhapšen počinilac krađe kipa Bruce Leeja u Mostaru

.

Policija u Mostaru je uspješno pronašla i uhapsila počinitelja krađe bronzanog kipa legendarnog glumca i majstora borilačkih vještina Bruce Leeja.

Kip, koji je bio postavljen u velikom gradskom parku, nestao je 3. marta, a čin krađe izazvao je ogorčenje i negodovanje javnosti.

Prema informacijama, kriminalci su koristili pilu kako bi odvojili statuu Bruce Leeja od postolja prije nego što su je ukrali. Nestanak ovog poznatog spomenika izazvao je veliku pažnju medija i izazvao osude, s obzirom na to da je kip postao simbol Mostara te je privlačio pažnju i turista.

 

Nestanak kipa Bruce Leeja izazvao je oštru osudu među građanima, s obzirom na značaj spomenika u kulturnom i turističkom kontekstu. Mnogi su izrazili olakšanje nakon brze akcije policije i hapšenja odgovornog.

 

Očekuje se da će vlasti poduzeti korake kako bi spomenik bio obnovljen i ponovno postavljen na javnom mjestu, gdje će nastaviti privlačiti pažnju posjetitelja.

Podsjetimo, da je kip Brucea Leeja postavljen u velikom gradskom parku na inicijativu mostarskog književnika Veselina Gatala i Nine Raspudića, koji trenutno obnaša dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru.