Ukoliko se na sjedištu suvozača nalazi maloljetna osoba možete dobiti kaznu od 400 do 1.000 KM

*

U Bosni i Hercegovini je primijećen rastući trend među roditeljima koji sve češće uče maloljetnu djecu vožnji automobila, unatoč zakonskim ograničenjima i potencijalnim rizicima. Ovaj fenomen izaziva zabrinutost stručnjaka za sigurnost u prometu, ali i podršku dijela roditelja koji vjeruju da rana obuka može imati pozitivne učinke.

Čak 30% roditelja priznaje da su barem jednom pustili svoje maloljetno dijete da vozi automobil a preko 50% dozvoljava da dijete sjedi na suvozačevom mjestu.

Kolike su kazne ako policija zatekne vaše dijete na suvozačevom mjestu?

“Kada je u pitanju prekršaj sa obilježjima kao što je to na snimku i slično tome, u članu 34. stav 3. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini se propisuje “U putničkom automobilu na sjedištu suvozača ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina.”

Za prekršioce ove zakonske odredbe propisana je novčana kazna u iznosu od 400 KM do 1.000 KM, a za prekršaje kojim je izazvana saobraćajna nezgoda učinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM, dok će se vozaču uz kaznu izreći zaštitna mjera zabrane upravljana motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona svakodnevno kroz redovne, kao i pojačane aktivnosti u slučaju uočavanja ovakvih i sličnih prekršaja prema prekršiocima preduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje, te izriču sankcije ” potvrdio je portparol MUP-a ZDK Samir Valentić za portal Crna-Hronika.