Umro legendarni nogometaš i kapetan Brazila Socrates

Home

Umro legendarni nogometaš i kapetan Brazila Socrates


Legendarni nogometaš i kapetan brazilske nogometne reprezentacije, Socrates Brasileiro Sampaio, umro je u nedjelju rano ujutro u 58. godini života u saopaulskoj bolnici Albert Einstein.

Odgovorni su liječnici smrt velikog i karizmatičnog Brazilca, kapetana reprezentacije na Svjetskim prvenstvima 1982. i 1986., proglasili u 4.30 ujutro po lokalnom vremenu. Smrt je prouzročio septički šok, a vjeruje se da je infekciju izazvala bakterija kojom se bivši nogometaš krhkog zdravlja kontaminirao pri porodičnom objedu u četvrtak, pojevši komadić govedine a la Stroganov.

U bolnicu je stigao u petak, te je otad na životu održavan uz pomoć aparata. Tokom augusta i septembra Socrates, inače školovani liječnik koji je prakticirao medicinu, u bolnici je završio u dvama navratima zbog zatajenja jetre. Priznao je tada da previše pije već dugi niz godina. Detalji oko sahrane jednoga od najvećih i najposebnijih veznih nogometaša svog vremena zasad nisu poznati. Tokom igračke karijere nastupao je za Botafogo, Corinthians, Fiorentinu, Flamengo i Santos. Za Brazil je skupio 60 nastupa.

kip.ba

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 01:11

Facebook komentari

Back to top