Upozorenje kineskih ljekara: Koronavirus je sada drugačiji, moguće da je mutirao

kina
Kineski ljekari primijetili su da se kod novih slučajeva sa žarišta na sjeveroistoku zemlje zaraza koronavirusom drugačije manifestira nego kod izvornih slučajeva u Wuhanu, što ukazuje na to da ovaj patogen može evoluirati na nama nepoznate načine.

 

Prema najnovijim analizama, pacijenti iz sjevernih provincija Jilin i Heilongjiang duže imaju virus u svom organizmu i dulje im treba da nakon oporavka budu negativni prilikom testiranja na covid-19, rekao je jučer Qiu Haibo, jedan od glavnih kineskih liječnika na državnoj televiziji.

Ljekari su također uočili da zaraženim osobama sa sjeveroistoka zemlje treba više vremena od jednog ili dva tjedna, kako je bilo u Wuhanu, da razviju simptome, piše Bloomberg.

"Duža razdoblja tokom kojih zaraženi pacijenti ne pokazuju simptome uzrokovala su žarišta porodičnih infekcija", rekao je Qiu.

U posljednje dvije sedmice u tri je grada (Shulan, Jilin i Shengyang) zabilježeno 46 novih slučaja zaraze, prenosi Index.

"Potrebni su vrlo jasni dokazi prije nego što se zaključi da virus mutira"

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni radi li se o značajnoj mutaciji virusa ili jednostavno kineski liječnici sada imaju vremena i resursa temeljitije promatrati pacijente. Naime, kada je epidemija krenula u Wuhanu, lokalni zdravstveni sustav bio je toliko preplavljen da su liječili pratili samo najozbiljnije slučajeve.

"Teoretski, neke promjene u genetskoj strukturi mogu dovesti do promjena u strukturi virusa ili ponašanju virusa. Međutim, većinom mutacije uopće ne dovode do značajnih promjena", rekao je epidemiolog Keiji Fukuda sa Sveučilišta u Hong Kongu.

"Vjerojatnije je da opažanja u Kini nisu povezana s mutacijom. Potrebni su vrlo jasni dokazi prije nego što se zaključi da virus mutira", dodao je.

Drugačija oštećenja na organima

Liječnik Qiu rekao je kako su promatranja također pokazala da pacijenti iz sjeveroistočnog žarišta nakon ozbiljnijih simptoma uglavnom imaju oštećenja na plućima, dok su pacijenti u Wuhanu pretrpjeli oštećenja na više organa - srcu, plućima, bubrezima i crijevima.

Stručnjaci smatraju da je novo žarište na sjeveroistoku Kine nastalo nakon kontakta sa zaraženim putnicima iz Rusije. Genetsko sekvenciranje pokazalo je podudaranje između slučajeva na sjeveroistoku zemlje i onih u Rusiji.

Provincije na sjeveroistoku Kine naredile su povratak mjera ograničenja te je obustavljen željeznički promet i rad škola.