USK: Turizam u iščekivanju turista, ali i turističkih zajednica

Implementacija Zakona o turizmu Unsko-sanskog kantona, ne odvija se planiranom dinamikom zbog niza problema, rečeno je na sastanku.

Iako je nova turistička sezona na pragu, još uvijek nije osnovana Kantonalna turistička zajednica, čija odluka o osnivanju je bila na dnevnom redu sjednice Skupštine Kantona krajem novembra prošle godine. Međutim, sjednica nije održana jer nije bilo većine za usvajanje dnevnog reda, a ona se do danas nije ponovno našla na dnevnom redu.

U Kantonalnom ministarstvu privrede imaju obećanja da će se to skoro destiti. To je neophodno i kako bi se pristupilo rješavanju teške situacije u postojećoj Turističkoj zajednici.

Problema ima i kod formiranja lokalnih turističkih zajednica. Iako su tri, od ukupno osam lokalnih zajednica, donijele odluke o njihovom osnivanju, problemi su nastali kod njihove registracije, odnosno pravnog oblika njihove organizacije.

Predstavnici lokalnih zajednica smatraju da je jedino rješenje izmjena Zakona o turizmu, dok u resonom ministarstvu smatraju da bi to potrajalo i oduzelo dragocjeno vrijeme za što brže uređenje ove oblasti.

Uz to, lokalne zajednice smatraju da su kriteriji za pozicije direktora turističkih zajednica visoki, te da nema kadra koji ih ispunjava. Razgovaralo se i o kategorizaciji hotelskih i smještajnih kapaciteta na području Kantona, te Nacrtu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.