Uvezen alkohol vrijedan 168 miliona KM

Home

Uvezen alkohol vrijedan 168 miliona KM


SARAJEVO - Svaki peti stanovnik BiH svakodnevno konzumira alkohol, a u 11 mjeseci ove godine u BiH je uvezeno blizu 140.000 tona alkohola, ukupne vrijednosti 168,5 miliona maraka. Kako saznajemo, iz godine u godinu u našu zemlju uvozi se sve više alkoholnog pića, i to najviše različitih vrsta piva, uglavnom iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije.

- Za 11 mjeseci 2011. godine u BiH su uvezene 125.522 tone piva, vrijednosti 123 miliona KM. U istom periodu uvezene su i 6.144 tone raznih vina, vrijednosti 22 miliona KM, te oko 3.400 tona žestokih pića vrijednih 17 miliona KM - potvrđeno nam je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Istraživanje koje je provedeno na teritoriji RS pokazalo je da stanovništvo koje konzumira alkohol u prosjeku sedmično popije 17 različitih doza - piva, vina, žestokih pića, likera i koktela.

- Svakodnevno konzumiranje 50 i više grama etanola, što predstavlja pokazatelj "teškog pijenja", uočeno je kod jedan posto muškog stanovništva, dok ovakva pojava nije zabilježena kod žena. Među stanovništvom koje je konzumiralo alkohol u proteklih 12 mjeseci, skoro jedna trećina izjavila je da je nekoliko puta konzumirala šest i više alkoholnih pića tokom jedne prilike - navodi se u istraživanju koje su na teritoriji Republike Srpske proveli Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravstvo RS, piše Dnevni avaz. 

Kako su nam objasnili na Klinici za liječenje ovisnosti od alkohola u Banjoj Luci, a prema određenim istraživanjima i prema podacima iz više centara u BiH, najviši procent građana koji konzumiraju alkohol je u kategoriji od 65 i više godina života, kao i među stanovništvom bez osnovne škole ili s nepotpunom osnovnom školom i iz ruralnih sredina.

 

(Vijesti.ba)

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 16:20

Facebook komentari

Back to top