Uzbuna u SAD: Svjesni nove prijetnje po nacionalnu bezbjednost

.
Dva dobro obaviještena izvora i neimenovani američki zvaničnik rekli su za CNN "da je prijetnja povezana sa Rusijom"

 

Predsjednik Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma SAD, Majk Tarner, ima obavještajne podatke o "ozbiljnoj prijetnji po nacionalnu bezbjednost", koje je dostavio svim članovima Kongresa na pregled. Dva dobro obaviještena izvora i neimenovani američki zvaničnik rekli su za CNN "da je prijetnja povezana sa Rusijom".

Više izvora koji su upoznati sa obavještajnim podacima okarakterisali su informacije kao "veoma osjetljive".

Šta se navodi u pismu

Ranije u srijedu, Tarner je poslao pismo svojim kolegama iz Kongresa u kojem kaže da postoji "hitna stvar u vezi sa destabilizujućim stranim vojnim kapacitetima".

Jedan od izvora koji je vidio obavještajne podatke potvrdio je da je "to, u stvari, veoma zabrinjavajuća i destabilizujuća ruska sposobnost sa kojom smo tek nedavno upoznati”.

 

Tarner je u pismu kolegama naveo da je Odbor za obavještajne poslove Predstavničkog doma 13. februara glasao da se određene informacije stave na raspolaganje poslanicima da ih pregledaju i kaže da članovi imaju vremena da to pogledaju do petka.

On je pozvao i predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da skine tajnost sa "svih informacija u vezi sa ovom prijetnjom".

Sastanak sa "ključnom osmicom"

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da je lično zatražio sastanak sa najvišim poslanicima u odborima za nacionalnu bezbjednost prije nego što je Tarner javno upozorio na ono što je nazvao "ozbiljnom prijetnjom nacionalnoj bezbjednosti".

Saliven je rekao da je sastanak sa "ključnom osmicom", zakazan za sutra.

- To je bilo poznato, pa sam iznenađen da je kongresmen Tarner izašao ovako javno danas, a uoči sastanka, na kojem je trebalo da razgovaram sa njim i drugim obavještajcima i stručnjacima za odbranu - rekao je Saliven.

Saliven je rekao da će svakako razgovarati sa Tarnerom sutra na sastanku, odbijajući da da više informacija o tome o kakvoj je prijetnji riječ.

- Nisam u poziciji da dajem više informacija u ovom trenutku - rekao je.

On je naglasio da je Bajdenova administracija "otišla korak dalje i da se na strateški i kreativan način bavila deklasifikacijom obavještajnih podataka u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država nego bilo koja administracija u historiji".

Foto: Facebook