Protesti i večeras u Srbiji, demonstranti imaju novi plan

.
U Srbiji se danas očekuju novi protesti protiv mjera uvedenih uslijed epidemije korona virusa te protiv vlasti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić u četvrtak je najavila nove mjere za Beograd koje podrazumijevaju i zabranu okupljanja više od 10 ljudi u otvorenom i zatvorenom no te mjere još nisu službeno stupile na snagu.

 

Podsjetimo, policija je sinoć, nakon šestosatnih protesta i sukoba s demonstrantima, uspostavila kontrolu u centru Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimke ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih demonstranata.

 

Naime, nakon izjave predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak da je moguće ponovno uvođenje policijskog sata (od čega je jučer odustao), građani su već u ponedjeljak navečer izašli na ulice te je došlo do višesatnog nasilja i policijske brutalnosti u glavnom gradu Srbije.

 

Dan nakon, u srijedu, građani su opet izašli na ulice Beograda, Niša, Novog Sada...

 

Protesti su počeli u srijedu u 18 sati, a postali su nasilni nešto poslije 20 sati kad su skupine ekstremnih demonstranat počele bacati baklje, boce i limenke na policajace raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije.

 

Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula okupljene građane prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u centru grada.

 

U Bulevaru se nekoliko hiljada demonstranata suočilo s jakim snagama policije i kordonima, dodatno ojačanim vozilima Hummer, koji su ih potisnuli prema bočnim ulicama.

 

U Ulici kralja Milana policija je blokirala saobraćaj nedaleko od zgrade u kojoj je ured predsjednika Srbije, rasporedivši kordone u oba smjera, dodatno ih prateći džipovima.

 

Tokom protesta u srijedu navečer povrijeđeni su i glumac Sergej Trifunović, inače predsjednik Pokreta slobodnih građana te Boško Obradović, vođa konzervativnog pokreta Dveri i jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju.