Velika Kladuša: Sinoć došlo do zapaljenja njive, šume i niskog raslinja

.

U proteklom periodu u Hitnu službu Doma zdravlja Velika Kladuša javilo se 54 pacijenata od kojih su dežurne doktorice Amra Zulić i Aida Dedić na dalje liječenje u KB Bihać uputili jednog pacijenta.

– Velikokladuški vatrogasci, prema riječima Sadikovića imali su jednu intervenciju u Mrceljima gdje je došlo do zapaljenja njive, šume i niskog raslinja. Intervencija je trajala od 21:30 do 22:55h.

– Kako doznajemo u Elektrodistribuciji, PJ Velika Kladuša, ovog jutra nema problema u isporuci električne energije.

– Zbog snijega na kolovozu jutros se sporije saobraća na dionicama u višim predjelima. Iz BIHAMK-a izdvajaju putne pravce: Sarajevo-Tuzla, Sarajevo-Rogatica, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar, Glamoč-Mliništa i Livno-Kupres-Bugojno. U zapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose. Zbog niskih temperatura iz BIHAMK-a upozoravaju i na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na ostalim putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu.

– Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa kišom na jugu Hercegovine, a u ostatku zemlje sa snijegom. Dnevna temperatura od -1 do 4, na jugu do 9 °C.

– Loše vrijeme, padavine i neuobičajeno niske temperature, uz izraženiji osjet hladnoće, kod većine meteoropata uzrokovaće pojačane tegobe tokom dana. Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze, malaksalosti. Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim problemima.