Velika Kladuša: U protekla 24 sata desilo se pet saobraćajnih nesreća

sa

70 pacijenata zatražilo je medicinsku pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Dva pacijenta upućena su na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Najveći broj pacijenata imao je probleme sa visokim tlakom i stomačne tegobe. Dežurni doktori bili su Abdulah Fazlić i Ajla Husić.

– Čak pet saobraćajnih nezgoda evidentirali su službenici Policijske stanice Velika Kladuša. U jednoj nezgodi dvije osobe zadobile su lakše tjelesne povrede. Uzrok četiri saobraćajne nezgode je neprilagođena brzina, a jedna je uzrokovana nedržanjem vozila ka desnoj ivici kolovoza.

– Elektronapajanje je stabilno, a zbog radova na elektroenergetskim objektima Podružnice “Elektrodistribucije” Bihać danas će doći do prekida u isporuci električne energije:

od 09:00 do 09:30 i od 15:00 do 15:30 sati u trafopodručjima: Polje 1, Trn, Miral, Trn 2, Begluk 3, Begluk, Ćejvani

od 09:00 do 15:30 sati trafopodručja: Šiljkovača, Šiljkovača 2, Šiljkovača 3, Šmrekovac

– Isporuka pitke vode je uredna.

– Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema rasporedu.

– Prema riječima dežurnog vatrogasca Okanovića, Vatrogasna jedinica Velika Kladuša nije imala intervencija.

– Danas se obilježava 4. maj – Međunarodni dan vatrogasaca. Ovaj dan se obilježava u cilju odavanja priznanja vatrogascima za njihovu hrabrost, nesebičnost, posvećenost i požrtvovanost koju gotovo svakodnevno pokazuju u spašavanju ljudi, imovine i prirodnih resursa. Ovim putem im čestitamo praznik i zahvaljujemo na svemu što čine za sve nas dok obavljaju ovaj izuzetno opasan posao rizikujući svoje živote.

– U Bosni će preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima u centralnim, sjevernim i istočnim područjima. U Hercegovini većinom umjerena naoblaka. Sredinom dana slabiji lokalni pljuskovi su mogući na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 24°C.

– Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati. Uz stabilnije vrijeme i sunčane intervale, većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake. Na jugu, opšta slika ljepša većim dijelom dana.

Stanje na cestama

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Vijenac, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. Mart (smjer Zenica-Sarajevo). Do završetka radova saobraća se dvosmjerno kroz lijevu cijev tunela. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija.

Zbog redovnog servisiranja tunela Oštrik i Vukov Gaj na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever (Sarajevska obilaznica) večeras od 19 sati do sutra ujutro do 06 sati doći će do obustave saobraćaja.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici) i Čevljanovići-Nišići, kao i na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na magistralnom putu Foča-Goražde, kod mjesta Filipovići, zbog većeg klizišta saobraća se otežano, jednom trakom.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz zadržavanja do 30 minuta.

Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros su kraća čekanja na izlazu iz BiH.