Veliki broj pacijenata završilo u Hitnoj u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su dva slučaja narušavanja javnog reda i mira. Krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda nije bilo.

„Vatrogasci nisu imali poziva za izlazak na teren“, rekao nam je dežurni Miljković.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 74 pacijenta, od kojih su tri upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Ajla Husić i Dinko Keserović.

Nedjelja, 16. juli u okviru „Kladuškog ljeta 2023“ rezervisana je za nastup tamburaškog sastava „Bedem“ od 20:30h, a biće održan u Parku Omladinske radne brigade “7 Sekretara SKOJ-a”.

Svake godine, 16. jula, obilježava se Svjetski dan biciklista. Bicikl je jedan od najboljih, najjeftinijih i najpristupačnijih prijevoznih sredstava. Vožnja bicikla je idealan način tjelesne aktivnosti koja ima izvrstan utjecaj na kardiovaskularni sistem i povećanje tjelesne spremnosti. Redovna vožnja biciklom rezultira kardiovaskularnim, mišićnim i metaboličkim prilagodbama koje povećavaju radni kapacitet i izdržljivosti s pozitivnim učinkom na srčanu frekvenciju i regulaciju krvnog tlaka.

Zbog visokih dnevnih temperatura molimo vozače da na putovanja kreću u ranim jutarnjim ili večernjim satima, da tokom dužih putovanja prave češće pauze i da unose dovoljne količine vode u organizam. Držite odstojanje između vozila i izbjegavajte rizična preticanja. 

Zbog radova na dionici Bihać-Kamenica (skretanje za poslovnu zonu) saobraćaj se obustavlja od 07 do 17 sati. Alternativni pravac je: Bihać-Vrkašić-Kamenica-Izačić.

Na graničnim prelazima Velika Kladuša i Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz zadržavanja od 10 do 30 minuta.

Zbog visokih temperatura zraka, FHMZ BiH za BiH je izdao crveno upozorenje. Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje je od danas do srijede, 19. jula u periodu od 12:00 do 18:00 sati. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati između 34 i 40°C.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C.

Nastavlja se period sunčanijeg vremena i neuobičajeno visokih temperatura, što bi uz pojačan osjet sparine, kod hroničnih bolesnika i meteoropata moglo dovesti do izraženijih tegoba. Poželjno je prilagoditi aktivnosti svježijim i ugodnijim dijelovima dana, provoditi mjere zaštite od vrućine, reducirati boravak na otvorenom i izlaganje suncu, te pratiti i pridržavati se uputa savjetodavnih službi. Opća slika će biti lošija u cijeloj zemlji.