Vijećnik SDA hvali Konakovića: Allaha mi, Titovu ćemo preimenovati u Alijinu

Home

Vijećnik SDA hvali Konakovića: Allaha mi, Titovu ćemo preimenovati u Alijinu


Vijećnik Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Općine Stari Grad Tarik Dautović na svom je Facebook profilu najavio promjenu imena ulice Maršala Tita u Sarajevu u ulicu Alije Izetbegovića.

Dautović je napisao kako je nova žičara u Sarajevu zasluga SDA i predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Elmedina KOnakovićam citirajući pri tome riječ bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića koji je jednom prilikom izjavio: “Kome, ba, da se mi prilagođavamo”.

Mlađahni Dautović se pohvalio i time što škola u Kantonu Sarajevo nosi ime Mustafe Busuladžića (simpatizera ustaškog režima Ante Pavelića), najavljujući da će u budućnosti biti i škola koje nose ime Omera Stupca, Halida Kajtaza, Mehmeda efendije Handžića, Kasima efendije Dobrače.

“I Allaha mi ćemo uraditi sve da preimenujemo Titovu ulicu! Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvat će se Alije Izetbegovića. I nikome se nećemo pravdati i prilagođavati. Ovo govorim u ime nove generacije Bošnjaka”, napisao je Dautović.

Podsjećamo, 2004. godine pokrenuta je inicijativa o preimenovanju Titove ulice u ulicu Alije Izetbegovića, ali do toga nikada nije došlo. Veliki broj građana Sarajeva tada je izrazio negodovanje zbog pokušaja da se Titovoj ulici promjeni ime.

Godine 2005. vlasti su pokušale preimenovati i Međunarodni aerodrom u Sarajevu u Međunarodni aerodrom Alija Izetbegović, ali je tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown to zabranio.

Iza Ashdownove odluke stalo je Vijeće za implementaciju mira (PIC), uključujući i Ambasadu SAD-a u BiH.

 

 

(Izvor: Fokus.ba)

Objavio: Čet, 17/08/2017 - 14:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top