Više od 100 miliona Amerikanaca glasalo na izborima, Bajden ima prednost

glasanje
U Njujorku su ovo prvi izbori na kojima se moglo prijevremeno glasati, a do sada je glasalo više od tri miliona ljudi

 

Skoro 100 miliona Amerikanaca već je glasalo na predsjedničkim izborima uoči izbornog dana 3. novembra.

Više od 90 miliona Amerikanaca već je glasalo poštom ili prijevremeno lično na biralištima, navodi nestranački U.S. Election Project.  

U Teksasu je glasalo 10 miliona, više nego prije četiri godine. Oko 8,3 miliona glasalo je na Floridi, a biračka mjesta za prijevremeno glasanje otvorena su u nedjelju u brojnim većim okruzima.  

U Njujorku su ovo prvi izbori na kojima se moglo prijevremeno glasati, a do sada je glasalo više od tri miliona ljudi.

Analitičari podijeljeni

Međutim, analitičari su podijeljeni oko toga je li poplava ranih glasova dobra vijest za republikanskog predsjednika Donalda Trampa (Trump) ili demokratskog izazivača Džoa Bajdena (Joe Biden).  

Demokrati su dominirali slanjem glasova poštom nakon što su Tramp i republikanci osudili tu praksu. No čini se da je više republikanaca nego demokrata prijevremeno lično glasalo na biračkim mjestima. 

Nacionalne ankete: Biden ima prednost od 9 posto

Neke savezne države, poput Floride, prebrojavaju rane glasove prije izbornog dana i objavljuju rezultate čim se birališta zatvore pa bi to moglo rezultirati ranim vodstvom Bajdena.  

Druge države, uključujući Pensilvaniju, neće početi prebrojavati rane glasove do izbornog dana pa čak i dana kasnije, što znači da bi Tramp mogao biti u vodstvu prije nego što se prebroje ti glasovi.  

Nacionalne ankete pokazuju da Bajden ima prednost od devet posto nad Trampom u posljednjem vikendu izborne kampanje.

Bivši potpredsjednik također je ispred Trampa u ključnim "swing" (neodlučnim) državama i nastoji preokrenuti rezultat u tradicionalno republikanskim državama poput Džordžije i Teksasa.