fbpx VIŠE OD POLA STOLJEĆA POSTOJANJA: Osnovna škola iz Velike Kladuše koja nikad nije imala fiskulturnu dvoranu

VIŠE OD POLA STOLJEĆA POSTOJANJA: Osnovna škola iz Velike Kladuše koja nikad nije imala fiskulturnu dvoranu

Home

VIŠE OD POLA STOLJEĆA POSTOJANJA: Osnovna škola iz Velike Kladuše koja nikad nije imala fiskulturnu dvoranu


Prva OŠ u Velikoj Kladuši ove godine slavi svoj 68. rođendan, a nikada nije imala fiskulturnu dvoranu.

Više stotina učenika ove škole svakodnevno časove tjelesnog odgoja održava u školskim hodnicima, ili za lijepog vremena na školskom igralištu.

„Ovo je strašno gdje djeca moraju raditi fiskulturu“, kazala je direktorica škole Zehida Bihorac.

Na ovakve uslove negoduju i roditelji, od kojih je njih većina pohađala istu školu i susretala se sa istim problemom. Strpljenje je svima pri kraju pa se pitaju kad će na red doći i taj dan da ova škola napokon dobije svoju dvoranu.

Aktivnosti izvan školskih zidova oduvijek su privlačile učenike. Dijelom je tome razlog što se na taj način razbija monotonija nastave, no čini se da im obično omiljeni predmet, tjelesni odgoj, može predstavljati velik problem.Nedostatak fiskulturne dvorane i održavanje časova tjelesnog odgoja u učionicama, hodnicima i na devastiranom školskom igralištu teško pada učenicima i nastavnicima.

Uprava škole se do sada obraćala svim mjerodavnim, prijavljivala se na brojne konkurse, kako bi obezbjedila novac za izgradnju dvorane, međutim za sada bez uspjeha. Direktorica Zehida Bihorac ne gubi nadu i smatra da će bar na jedan od brojnih zahtjeva koji su odaslani na razne adrese stići pozitivan odgovor.

I školsko igralište na kojem djeca pored časova tjelesnog odgoja provode i veliki odmor je u dosta lošem stanju. Svakodnevno se dešavaju povrede učenika.

U međuvremenu, određena sredstva za rekonstrukciju školskog igrališta izdvojili su Vlada i Ministarstvo obrazovanja USK.

A, zahtjevi nastavnika i u čenika, kad je u pitanu izgradnja dvorane, su skromni.

 

(Izvor: RTVUSK)

Topic
Objavio: Čet, 13/04/2017 - 09:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top