Vlada FBiH osigurala sredstva za nabavku vakcina protiv COVID-19

.
Poznato i koliko je novca preraspoređeno s budžetske pozicije Federalnog ministarstva finansija na Federalno ministarstvo zdravstva

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnje dvije hitne, telefonski održane sjednice, zakazane na zahtjev federalnih ministara zdravstva i finansija, donijela Odluku o preraspodjeli sredstava od 11.700.000 KM s budžetske pozicije Federalnog ministarstva finansija na Federalno ministarstvo zdravstva, sve s ciljem omogućavanja plaćanja preostalog dijela finansijskih sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19 kroz COVAX mehanizam.

Prethodno je Vlada zadužila ovo ministarstvo da Federalnom ministarstvu finansija uputi zahtjev kako bi bio hitno pripremljen Prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava.

U danas usvojenoj informaciji Federalnog ministarstva zdravstva je navedeno da je Ministarstvo civilnih poslova BiH 18. decembra dostavilo, uz posljednji poziv na plaćanje, obavijest da je produžen rok za uplatu do 21.decembra.

U informaciji je i naglašeno i da do 11.decembra godine ovo federalno ministarstvo nije imalo informaciju o krajnjem roku za uplatu ostatka iznosa sredstava za nabavku cjepiva, niti je on definiran u Sporazumu o međusobnim pravima i obvezama u vezi s nabavkom cjepiva putem mehanizma za Globalni pristup cjepivu za sprječavanje COVID-19 (COVAX), saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

COVAX mehanizam je važan stup u globalnoj saradnji za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednakog pristupa cjepivima protiv COVID-19. COVAX-om zajednički upravljaju Globalna alijansa za cijepljenje (GAVI), Koalicija za inovacije epidemijske spremnosti (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).