Vlada Kosova ukinula reciprocitet prema Srbiji

Zastave

Vlada Kosova je danas ukinula recipročne mjere prema Srbiji, koje je nakon ukidanja taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije uvela Vlada bivšeg premijera Albina Kurtija

Na prijedlog premijera Kosova Avdullaha Hotija, glasovima većine vladinog kabineta poništene su odluke predhodnog saziva vlade uvedene 20. marta i 30. maja o postepenom uvođenju reciprociteta prema Srbije, umjesto taksi od 100 posto na robu iz Srbije.

Protiv ove odluke glasali su članovi Vlade iz Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, koji je kao premijer decembra 2019. uveo takse od 100 posto na uzvor robe iz Srbije i BiH.

Premijer Hoti je nakon sjednice Vlade izjavio novinarima da je ukidanjem ranije odluke o uvođenju reciprociteta uklonjena prepreka za nastavak dijaloga sa Srbijom. Hoti je kazao da isto očekuje od Srbije.

Istakao je da će ukidanje prepreka s kosovske strane važiti za jedno određeno, razložno vrijeme, kako bi se pružila šansa dijalogu, dok se od međunarodnih partnera očekuje da izvrši pritisak na Srbiju. Dodao je da u slučaju da dijalog ne da rezultate Vlada Kosova zadržava pravo da mjere vrati.

Srbija je prekinula dijalog kada je Kosovo uvelo takse od 100 posto na uvoz njihove robe, a međunarodna zajednica, posebno Sjedinjene Američke Države insistirale su na njihovom ukidanju kako bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga.

Istovremeno od Srbije je zahtijevano da prekine agresivnu kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i lobiranja protiv učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije, kao što su UNICEF i INTERPOL, što je i bio razlog uvođenja taksi.

Potom je bivši premijer i lider Pokreta “Samoopredjeljenje” Albin Kurti odlučio da takse zamijeni reciprocitetom, s čime se nije slagao Demokratski savez Kosova, koalicioni partner u Vladi i to je dovelo do rušenja Kurtijeve Vlade nakon samo 52 dana rada.
Kurti je takse BIH ukinuo bez uvođenja recipročnih mjera.

Izvor: