Vlasti tvrde da će hrana u RS biti jeftinija do 30 posto. Potrošači ne vjeruju: Ne može se živjeti od brašna, ulja i još pet-šest namirnica

c

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske očekuju da će neki proizvodi iz potrošačke korpe biti jeftiniji i do 30 odsto nakon što na snagu stupi Uredba o određivanju marže u prometu.

Vlada RS je na posljednoj sjednici donijela Uredbu o određivanju marži u prometu.

Ovim aktom je ograničena marža na maksimalno 10 posto u veleprodaji, odnosno 12 posto u maloprodaji za 16 proizvoda.

Precizirana pakovanja
Na tom spisku su konzumna jaja, pavlaka, cijelo pile, pileća viršla, pileći parizer, kokošija pašteta, riža bijela u kesi, tjestenina od bijelog brašna fidilini, zamrznuti grašak, zamrznute mahune, pasterizovana mješana salata, pasterizovani krastavci, tečni deterdžent za suđe, prašak za pranje veša u prahu, tečni sapun za ruke i dvoslojni toalet papir.

Uredbom su precizirana pakovanja, odnosno težina ovih proizvoda na koje su ograničene marže.

"Trgovci su cijene ovih proizvoda formirali na slobodnom tržištu, pa su tako potrošači mogli da uoče značajna odstupanja u cijenama istih artikala u trgovinama", kažu za Fenu u Ministarstvu trgovine RS.

U ovom resornom ministarstvu očekuju da će Uredba uskoro biti objavljena u "Službenom glasniku", a stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja.

Osim ovoga, Vlada RS je na istoj sjednici ograničila maržu u prometu lijekova i to na šest posto u veleprodaji i na 18 posto u maloprodaji. Očekuje se da će lijekovi znatnije da pojeftine, jer marže u apotekama, odnosno u maloprodaji prelaze i 30-40 posto.

Također, Vlada RS je dodatno smanjila marže na osnovne životne namirnice, odnosno na 10 proizvoda na koje su od ranije ograničene marže. Marža je smanjena sa 8 na 6 posto u veleprodaji, odnosno sa 10 na 8 posto u maloprodaji.

Smanjena je i marža na hranu na dojenčad-zamjenu za majčino mlijeko i na pelene za djecu i odrasle na 4 posto u veleprodaji, odnosno na 6 posto u maloprodaji.

Ogranične marže
Ogranične marže na sve navedene proizvode bit će na snazi do 30. juna, a upravo predstavnici udruženja potrošača najveću zamjerku imaju na "tako kratak rok" važenja uredbi.

"Uredbe još nisu ni objavljene, a na snagu ne mogu da stupe sigurno prije kraja aprila.

To znači da će biti na snazi oko dva mjeseca. To je ništa", ocjenjuje predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Zvono iz Bijeljine Jovan Vasilić.

Kaže da je najveći problem u mjerama Vlade RS na suzbijanju divljanja cijena taj što nisu dugoročne.

"Sve što je rađeno bilo je kratkoročno. Mi to njima stalno govorimo na sastancima, ali evo i ove posljednje mjere su takve", dodaje Vasilić.

On kaže da je praksa unazad godinu-dvije, od kada u Bosni i Hercegovini inflacija galopirajuće raste, pokazala da se trgovci ne odriču profita.

"Tako će biti i sa ovim. Ako i snize cijene proizvoda na koje su ogrančene marže, poskupit će sve ostalo, a ljudi ne mogu da žive od brašna, ulja i još pet-šest namirnica", zaključuje Vasilić.

S druge strane, u Ministarstvu trgovine RS kažu da će u drugoj polovini juna znati da li će produžiti rok važenja uredbi, te da li će eventualno spisak proizvoda biti proširen.

Najveći skok cijena
Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić je na pres konferenciji, nakon što je Vlada RS usvojila ove uredbe, rekao da očekuje pojeftinjenje cijena oko 500 artikala.

"Ako bismo govorili na osnovu gramaža i broja proizvođača koji proizvode artikle koj se nalaze na ovom spisku, možemo reći da će oko 500 proizvoda biti sniženo u RS", naveo je Šulić.

Po posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, godišnja februarska inflacija u RS je iznosila 2,8 posto.

Hrana je u prosjeku skuplja za 2,1 posto u odnosu na februar prošle godine, dok je najveći skok cijena evidentiran u uslugama.

Naime, nakon što je Vlada RS od 1. januara ove godine povećala minimalnu platu sa 700 na 900 KM, preduzetnici su povećali cijene svojih usluga i više od 10 posto.