Vrhunac korone u SAD-u moguć ove sedmice

COVID19
Vrhunac krize s korona virusom u SAD-u mogao bi se dogoditi ove sedmice, izjavio je u ponedjeljak vodeći zdravstveni stručnjak ukazujući na znakove stabilizacije stanja širom zemlje.

Vrhunac krize s korona virusom u SAD-u mogao bi se dogoditi ove sedmice, izjavio je u ponedjeljak vodeći zdravstveni stručnjak ukazujući na znakove stabilizacije stanja širom zemlje.

"Ovog trena se približavamo vrhuncu krize. Znat ćete da smo na vrhuncu kada narednog dana bude manje slučajeva nego prethodnog", rekao je Robert Redfield, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

SAD, najpogođenija zemlja virusom SARS-CoV-2 ima gotovo 558 hiljada oboljelih i više od 22.000 mrtvih, a posljednja četiri dana uzastopce je umiralo po 2000 ljudi, ponajviše u New Yorku i okolici grada.

Uputa da građani ostanu kod kuće već se sedmicama poštiva, što je pomoglo obuzdavanju zaraze, no ta je mjera uzela danak kada se radi o privredi zemlje.

U nedjelju je administracija predsjednika Donalda Trumpa nagovijestila da bi do ublažavanja mjera moglo doći 1. maja, ali da je to još prerano reći.

Direktor CDC-a je odbio nagađati o vremenskom okviru vezanom uz pokretanje privrednih aktivnosti te je istaknuo da je socijalno distanciranje zauzdalo stopu smrtnosti.

"Bez sumnje, moramo otvoriti tvrtke kada za to bude vrijeme. Biti će to postupno, korak po korak i mora se temeljiti na podacima", poručio je Redfield.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, je također upozorila da zemlja još nije spremna za otvaranje.

"Svi želimo da se izolacija okonča kako bi se Amerikanci vratili na posao i u normalu", rekla je Pelosi i dodala da još uvijek nije provedeno dostatno testiranje građana.

Ove sedmice Kongres bi trebao donijeti nove mjere u cilju ublažavanja posljedica pandemije.

Demokrati traže više novca za male poduzetnike, ali i novac za hitno testiranje na nacionalnoj razini i za osobnu zaštitnu opremu.

Izvor: