Vrijedna donacija Domu zdravlja Bosanska Krupa

Domu zdravlja Bosanska Krupa jučer je uručena jedna veoma vrijedna donacija, prijateljske organizacije iz škotske, Acorn Aid Scottland.

Već drugu godinu za redom, uz opremu i materijale, koji će Domu zdravlja biti od velike koristi, članovi ove organizacije medicinskom osoblju naše bolnice predstavili su način upotrebe ovih pomagala, obzirom da su neki od njih prvi put dostupni na našim prostorima.

Direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa, dr.Mujo Kekić, ugostio je članove ove organizacije te zajedno sa doktoricom Amelom Bužimkić, koja je domaćinski koordinirala ovom posjetom, zahvalio se gostima-donatorima i uručio im zahvalnice.

“Kada je ova grupa ljudi u pitanju, oni već drugu godinu dolaze kod nas i donose nam vrijedne donacije i mi smo njima jako zahvalni, jer ta oprema koju oni nama donesu, nama služi svrsi. Tom opremom obogaćujemo matenjalno- tehnička sredstva naše bolnice, tačnije hitne službe” – naveo je direktor bolnice dr.Mujo Kekić.

Ovo nije prva posjeta Acorn Aid Scottland organizacije. Oni dolaze već deset godina unazad i svake godine donesu značajna sredstva i donacije. Prvi put su došli 2007. godine, kad su donirali vatrogasno vozilo Vatrogasnoj službi Bosanska Krupa. Svake naredne godine su pomagali vatrogasce, a od prije dvije godine počela je saradnja i sa Domom zdravlja Bosanska Krupa.

“Imamo mnogo sponozora, donatora i pomoćnika, koji podržvaju ovo što radimo i to što radimo je dobro. Došao sam prvi put 2007. godine kad sam dovezao vatrogasno vozilo za vatrogasnu službu Bosanska Krupa i od tada svake godine dolazim u Bosansku Krupu” – kazao je Brian Miller, član Acorn Aid Scottland organizije, koja okuplja volontere širom zemlje.

BK

Budući da su medicinski aparati i pomagala veoma skupi, a prijeko potrebni, ova donacija će svakako biti od velike važnosti, kako za pacijente Doma zdravlja, tako i za lakši i efikasniji rad doktora i medicinara. Više o samoj donaciji i pomagalima doniranim ove godine rekla nam je doktorica Amela Bužimkić:

“To su uglavnom stvari za hitnu službu. Radi se o ervejsima, tubusima, priključcima za kisik, pomagalima za podizanje pacijenata, ali opet sa jednim olakšavajućim okolnostima, tipa nosila koji su prilagođeni kako uzrastu tako i težini pacijenata, što je jako bitno. Jer znate, kad pošaljete tehničara na teren, nije moguće ponekad pomjeriti pacijenta, bilo da je iz razloga sredine u kojoj se taj pacijent nalazi ill zbog njegove težine, tako da je jako važno da imate adekvatnu opremu kojom se možete funkcionalno koristiti. Ono što je važno napomenuti da su vidjeli šta to nama nedostaje, te da su spremni pomoći da što funkcionalnije možemo koristiti doniranu opremu.”

Ova organizacija prikuplja sredstva od raznih donatora širom Škotske te iz bolnica i firmi kao što su ‘Intersurgical’, koja je jedna od glavnih donatora, kao i pojedinca koji svake godine učestvuju i doniraju za potrebe odredene institucije, koju izaberu. Kao što su naveli iz organizacije ‘Bosanska Krupa im se jako sviđa i rado se vraćaju tu i nadaju se i daljoj saradnji i sa Domom zdravija ali i sa Vatrogasnom službom Bosanska Krupa.