Vršnjačko nasilje: Zastrašujuće je što se za nasilje i ranije znalo...

dsa
Ombudsmani BiH su po službenoj dužnosti otvorili su predmet – vršnjačko nasilje u JU Osnovna škola „Risto Proroković“ u Nevesinju.

"Posredstvom medija o ovom slučaju vršnjačkog nasilja upoznata je šira javnost u našoj zemlji. Nakon što je slučaj zadobio veliku medijsku pažnju, iz dostavljene žalbe, prateće dokumentacije, kao i iz medija jasno proizlazi da su preduzete sve mjere u konkretnom slučaju. Zaista, odmah po objavljivanju u medijima snimka vršnjačkog nasilja, direktorica škole kao i Forum za bezbjednost opštine Nevesinje obratili su se javnosti i preduzete su konkretne mjere od strane svih nadležnih. O slučaju vršnjačkog nasilja obaviješteni su nadležni organi unutrašnjih poslova i organ starateljstva opštine Nevesinje, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Dalje se iz medija saznaje da su izrečene kazne počiniocima nasilja", ističu Ombudsmeni.

Ombudsmani koriste priliku da istaknu da reakcija nadležnih i jeste njihova dužnost a što podrazumijeva aktivno uključivanje u nastali problem i saniranje posljedica slučaja.

Međutim, Ombudsmani ističu da je mnogo bitnije utvrđivanje propusta koji su doveli da do nasilja uopšte dođe.

"Zastrašujuće i zabrinjavajuće su informacije iz medija da se za nasilje znalo i ranije, ali da niko od nadležnih nije reagovao i da to nije bio jedini slučaj nasilja u pomenutoj školi. U svakoj školi postoji pedagoško-psihološka služba, razredni starješina i na kraju i direktor. Mnogo je bitnije prepoznati problem u nastajanju kako bi se poslijedice istog spriječile i to ne samo u ovom slučaju, već za sve buduće slučajeve", pojašnjavaju.

Kao što su poručili studenti Pravnog fakulteta Banjaluka sa održane radionice na temu –nasilje nad ženama-koja je itekako primjenljiva u ovom i u svim slučajevima nasilja-prevencija nasilja je najbitniji korak i od velike važnosti je prepoznati prve oblike nasilja kako bi se radilo i sa eventualnim budućim nasilnicima koji su takođe dio društva.

"Nije suština samo ohrabrivanje da se prijavi nasilje jer to je znak da smo zakazali kao društvo, tada je već kasno i bavimo se posljedicama. Mnogo je bolje baviti se uzrokom kako bi stvarali ravnopravno društvo koje jedino može biti progresivno društvo. Na kraju krajeva na to obavezuje i Protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske koji predviđa da je vaspitno-obrazovna ustanova dužna da kontinuirano radi na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje", pojašnjavaju.

Ombudsmani ističu da svi članovi društva, kao karika u lancu mogu doprinijeti stvaranju društva u kojem će nasilje biti svedeno na najmanju moguću mjeru. Odgovornost je svih nas, a posebno roditelja i zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Ombudsmani ovom prilikom pozivaju sve nadležne organe, poseban akcenat stavljajući na zaposlene u vaspitno-obrazovnim ustanovama, da sa više pažnje pristupe prepoznavanju nasilja u svom djelokrugu i preduzmu odgovarajuće mjere kako se nikada više ne bi ponovio ovakav slučaj nasilja.

PRIJAVITE NASILJE

"Plavi telefon" je savjetodavna linija za djecu i mlade do 18 godina. Linija je osnovana 2013. godine u okviru Udruženja "Nova generacija" i prvenstveno je namijenjena za djecu koja osjećaju da ih neko iz njihove okoline na bilo koji način zlostavlja, tuče, vrijeđa, pokušava da ostvari seksualni kontakt sa njima ili ih zanemaruje, a sve je moguće anonimno prijaviti putem ove linije.

Linija je dostupna za svu djecu iz BiH koja imaju bilo koji problem koji ih muči, a potrebna im je podrška i pomoć da bi se nosili sa tim problemom. Linija je anonimna, a pozivi besplatni iz svih mreža u BiH.

Plavi telefon radi svaki radni dan od 09 do 22 časa, a poziv na broj 080 05 03 05 je besplatan.