VSTV osudilo prijetnje upućene na Facebook grupi "Hapsi Mektiću samo hapsi"

Home

VSTV osudilo prijetnje upućene na Facebook grupi "Hapsi Mektiću samo hapsi"


Povodom tekstova objavljenih na društvenoj mreži Facebook u okviru grupe "Hapsi Mektiću samo hapsi", Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) osuđuje uvrede i prijetnje koje su u ovim tekstovima upućene predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i potpredsjednici VSTV-a BiH Ružici Jukić, naveli su u saopćenju za javnost.

VSTV BiH posebno skreće pažnju da prijetnje, sadržajno upućene rukovodiocima ove institucije, u nekim dijelovima pozivaju na rušenje i nasilno uništavanje institucije. Takvo djelovanje smatramo pritiskom na rad VSTV-a BiH kao institucije posebno važne za očuvanje nezavisnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

"Nadalje, ukazujemo da posebno zabrinjavaju orkestrirani i dobro isplanirani napadi na rukovodstvo VSTV-a BiH, koji imaju za cilj skretanje pažnje sa stvarnih problema i mogućih krivičnih i drugih postupaka protiv osoba koje se očigledno trenutno osjećaju nesigurnim. Kao i u prethodnom periodu, VSTV BiH želi da naglasi da pozdravlja i podstiče svaku dobronamjernu kritiku rada pravosuđa u našoj zemlji, a posebno VSTV-a BiH. Također vjeruje da navedene uvrede i prijetnje mogu uslijediti isključivo iz dva razloga: Uslijed nepoznavanja uloge VSTV-a BiH u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine obzirom da se u uvredljivim i prijetećim tekstovima VSTV BiH i rukovodstvo institucije povezuje sa događajima i postupcima u kojima VSTV BiH uopće ne učestvuje niti ima nadležnost nad njima ili uslijed namjernog i orkestriranog izazivanja nesigurnosti, kako kod građana naše zemlje, tako i kod osoba kojima su prijetnje upućene", saopćeno je.

VSTV BiH stoga poziva nadležne institucije da otkriju i sankcioniraju ovakvo nedopustivo djelovanje i istovremeno podsjeća javnost da neće podleći pritiscima te da će izvršavajući svoju nadležnost i dalje insistirati na snažnijoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavio: Pon, 14/08/2017 - 15:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top