Home

VSTV osudilo prijetnje upućene na Facebook grupi "Hapsi Mektiću samo hapsi"

14 Aug

VSTV osudilo prijetnje upućene na Facebook grupi "Hapsi Mektiću samo hapsi"

Povodom tekstova objavljenih na društvenoj mreži Facebook u okviru grupe "Hapsi Mektiću samo hapsi", Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) osuđuje uvrede i prijetnje koje su u ovim tekstovima upućene predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i potpredsjednici VSTV-a BiH Ružici Jukić, naveli su u saopćenju za javnost.

VSTV BiH posebno skreće pažnju da prijetnje, sadržajno upućene rukovodiocima ove institucije, u nekim dijelovima pozivaju na rušenje i nasilno uništavanje institucije. Takvo djelovanje smatramo pritiskom na rad VSTV-a BiH kao institucije posebno važne za očuvanje nezavisnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

"Nadalje, ukazujemo da posebno zabrinjavaju orkestrirani i dobro isplanirani napadi na rukovodstvo VSTV-a BiH, koji imaju za cilj skretanje pažnje sa stvarnih problema i mogućih krivičnih i drugih postupaka protiv osoba koje se očigledno trenutno osjećaju nesigurnim. Kao i u prethodnom periodu, VSTV BiH želi da naglasi da pozdravlja i podstiče svaku dobronamjernu kritiku rada pravosuđa u našoj zemlji, a posebno VSTV-a BiH. Također vjeruje da navedene uvrede i prijetnje mogu uslijediti isključivo iz dva razloga: Uslijed nepoznavanja uloge VSTV-a BiH u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine obzirom da se u uvredljivim i prijetećim tekstovima VSTV BiH i rukovodstvo institucije povezuje sa događajima i postupcima u kojima VSTV BiH uopće ne učestvuje niti ima nadležnost nad njima ili uslijed namjernog i orkestriranog izazivanja nesigurnosti, kako kod građana naše zemlje, tako i kod osoba kojima su prijetnje upućene", saopćeno je.

VSTV BiH stoga poziva nadležne institucije da otkriju i sankcioniraju ovakvo nedopustivo djelovanje i istovremeno podsjeća javnost da neće podleći pritiscima te da će izvršavajući svoju nadležnost i dalje insistirati na snažnijoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH.

 

(Izvor: Klix.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top