Vučić: Bližimo se katastrofi

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas, poslije najnovijih reakcija iz Prištine i prijetnji ukidanjem Srpske liste, na veoma loš razvoj događaja i pozvao zapadne partnere i tzv. Kosovo da „se urazume“, kako bi se izbjegla, kako kaže, katastrofa.

„Veoma sam zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji, posebno po pitanju pokušaja Albanaca da donesu odluku o ukidanju Srpske liste“, rekao je Vučić u razgovoru sa predsjednicom Savjeta federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko.

On je istakao da je Srpska lista partija koja je dobila 96 odsto glasova kosovsko-metohijskih Srba i da je imala podršku Beograda.

Konstatovao je da su u Prištini izmislili nekakvu priču o trovanju kovertama iz Srbije i pritom su rekli da članovi CIK-a otrovani, a nijedan Srbin član CIK-a nije otrovan.

Sada, ističe Vučić, više nisu sigurni da su otrovani, ne znaju šta da izmisle, ali konstatuju da treba ukinuti Srpsku listu.

To će, ukazuje predsednik Srbije, ostaviti katastrofalne posljedice po odnose Srba i Albanaca.

„Srba tada više neće biti u institucijama, a zna se kada ih nema u institucijama gdje ih ima i kako će morati da štite i čuvaju svoju slobodu i ognjište“, rekao je predsednik Vučić.

    „Zato smo molili naše zapadne partnere da se urazume zajedno sa Albancima, da im ne pomažu u tim bolesnim ciljevima, jer u protivnom, plašim se da se bližimo katastrofi“, upozorio je on.

Vučić je kazao da je sve što su radili Zapad i Priština bilo sa jednim ciljem — uništenje Srpske liste.

    „To je velika briga za nas. Hvala Rusiji. Dogovorio sam da se vidim sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u decembru i veoma se radujem tom susretu. Očekujem uskoro posjetu premijera Medvedeva, da zajednički proslavimo oslobođenje Beograda i Srbije. Vama hvala na ličnom zalaganju za najbliže odnose sa Srbijom. Nadamo se da ćete nas još češće posjećivati u budućnosti“, kazao je on.

Vučić je rekao da su politički i ekonomski odnosi između Srbije i Rusije veoma dobri i još jednom zahvalio i Valentini Matvijenko i predsedniku Rusije za podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta naše zemlje.

„Robna razmjena raste, ekonomski odnosi su odlični, a najvažniji je čvrst i konstantan stav Rusije po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. I hvala i vama i predsjedniku Putinu na toj podršci. Naši politički odnosi su veoma dobri i mislim da vaša posjeta jača i političke i ekonomske odnose“, rekao je Vučić u obraćanju Matvijenkovoj na ruskom jeziku.

 

Izvor: